Industriële meubels zijn al jaren in trek bij designliefhebbers. Naast meubels, zijn industriële lampen minstens net zo geliefd. Vooral de ouderwetse gloeilampen, die wegens nieuwe wetgeving als projectlamp of industrielamp over de toonbank gaan, doen het goed in combinatie met de industriële look. Met name ‘kooldraadlampen’ zijn geliefd, omdat ze een stoere vintage look geven.

Alternatief voor hanglamp

Als alternatief voor een grote hanglamp, gebruikt men tegenwoordig vaak een stofdraadlamp. Dit zijn eigenlijk losse ‘peertjes’ die op een fitting met een gekleurd stoffen draad zitten. Om hier voor een fatsoenlijke lichtopbrengst te zorgen moet je echter wel meerdere lichtbronnen (2 à 3) hebben. Het gebruik van gloeilampen brengt echter wel de nodige nadelen met zich mee.

Nadeel 1: Veel afstoot van warmte

Het eerst nadeel van de gloeilamp is dat ze veel (fysieke) warmte creëren. Een enkele gloeilamp zal niet voor problemen zorgen. Een kamer met meerdere gloeilampen zal daarentegen de nodige warmte produceren.

Nadeel 2: Lage duurzaamheid

Het tweede nadeel van de gloeilamp is de prijs. De prijs van een gloeilamp hoeft op zich niet hoog te zijn. De prijs is echter wel hoog als je deze afzet tegen het aantal branduren van de lamp, zo’n 1000 branduren. Als je de gloeilamp dus zo’n 5 uur per dag gebruikt, dan moet je de gloeilamp elke 200 dagen vervangen. Als een gloeilamp €25,- per stuk kost, kunnen de kosten snel oplopen.

Nadeel 3: Hoog Verbruik

Het derde (en laatste) nadeel van de gloeilamp is het verbruik. Een gemiddelde gloeilamp verbruikt 25, 40 of 60 watt. Vaak is het verbruik ook een indicatie voor de lichtopbrengst. Dit hoge verbruik heeft echter ook nadelige gevolgen voor je energierekening. Zeker als we het verbruik vergelijken met een LED lamp, die gemiddeld tussen de 2 watt en 5 watt verbruikt.

Ondanks de genoemde nadelen doet de industriële kooldraadlamp het door zijn sierlijke verschijning nog steeds erg goed in Nederlandse interieur. Lang werd gedacht dat deze look met LED lampen niet mogelijk was. LED verlichting zou namelijk te fel zijn en te veel wit licht geven. Niets blijkt minder waar.

 

De oplossing: LED kooldraadlampen

Tegenwoordig bestaat er een ruim aanbod van kooldraadlampen in de vorm van LED verlichting. Deze lichtbronnen stoten nauwelijks warmte af, wat beter is voor het milieu (en je energierekening). Bovendien hebben deze lampen significant meer branduren, minimaal 35.000 uur. De meeste LED lampen gaan echter 50.000 uur mee.

Het nadeel van LED verlichting is de prijs. Een kooldraad LED lamp kost al snel tussen de €25,- en €50,-. Als je dit bedrag echter omrekent naar de hoeveelheid gloeilampen die je in je leven moet kopen ben je aanzienlijk goedkoper uit.

Kooldraad LED lampen zorgen voor de bekende industriële look, in een modern jasje. Een moderne oplossing voor een vintage look!

 

Deze blog is geschreven door Rob Brinks van Zitmaxx.

Voor zijn werk bij Zitmaxx Wonen (in Ter Aar) bezoekt hij regelmatig woonbeurzen. Hierdoor weet hij alles over interieur, meubels, interieurproducten en woonaccessoires. Als expert in de interieurwereld is hij op de hoogte van alle innovaties en bijzondere interieurproducten waaraan je je uren kunt vergapen. En hij vertelt hier graag meer over…

LEES MEER