Wanneer het ontwerp voor jouw droomhuis gemaakt wordt, moet je ook vooruit denken. Er zullen wellicht voorzieningen getroffen moeten worden, om in het huis iets mogelijk te maken. Bijvoorbeeld voor een open haard  of kachel. Naast dat een open haard of kachel veel warmte en gezelligheid kan geven, is een schoorsteen ook wel zo praktisch voor de Sint die dit weekend weer in het land komt 😉

Open haard

Wil je een open haard, dan zijn er tal van mogelijkheden. Ga je voor een open haard waarbij je echt moet stoken, dan moet je in ieder geval rekening houden met een goed afvoerkanaal en periodieke schoorsteenreiniging. Laten we eerst eens kijken naar de verschillende open haarden, ze zijn namelijk in veel varianten uit te voeren. Er zijn ook oplossingen waarbij je geen hout hoeft te gebruiken als stookmateriaal bijvoorbeeld of een elektrische haard.

Open Haard, kachel, schoorsteenOpen Haard, kachel, schoorsteenOpen Haard, kachel, schoorsteen

Kachel

Hoewel dit natuurlijk supergezellig en romantisch kan zijn, is er zeker ook wat te zeggen voor een kachel. Ook in het huidige interieur wordt een kachel nog vaak toegepast. Ofwel een oude kachel die in ere wordt hersteld of een nieuwe kachel. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen en daardoor bij elke stijl toe te passen. De warme lucht en de rook wordt afgevoerd via een rookkanaal naar boven.

Kachel, rookkanaalKachel, rookkanaalKachel, rookkanaal

Schoorsteen

Kies je voor een open haard of kachel waarbij je echt stookt (ipv elektrische) dan is er een schoorsteen/ rookkanaal nodig die de warmte en het roet afvoert. Bij de bouw van het huis is het dus handig om te weten wat je nu precies wilt en waar je dit wilt. Een schoorsteen kun je ook nog eens laten opmetselen in de bouwstijl van het huis met een eigen afwerking.

We hebben enkele woningen met schoorstenen voor je op een rij gezet. Deze woningen zijn gebouwd door SelektHuis.

schoorsteen, kachel, open haard, schouwschoorsteen, kachel, open haard, schouw

 

Wil je nou geen open haard of kachel, maar vind je een schoorsteen toch een mooi detail passend bij jouw droomhuis, dan kun je ook een sierschoorsteen laten bouwen. Dat ziet er zo uit!

sierschoorsteen, schoorsteen, nepschoorsteensierschoorsteen, schoorsteen, nepschoorsteen

 

We hopen je hiermee wat inspiratie te hebben gegeven en je verder op weg te hebben geholpen in de keuzes die je gaat maken.