Wie denkt dat een open haard ouderwets is, heeft het helemaal mis. een open haard is letterlijk en figuurlijk helemaal ‘hot’. Je denkt misschien gelijk aan berenvelletjes en een glaasje rode wijn. Maar met een open haard 2.0 geniet je op zoveel meer momenten van de gezellige warmte.

Bij een open haard of ingebouwde kachel denk je al snel aan de winter. Buiten guur weer en lekker warm voor de kachel met een goed boek en een glaasje rode wijn. Op de achtergrond hoor je het geluid van een knisperend haardvuur. Dat is natuurlijk volledige ontspannen en puur levensgeluk.

De kachel 2.0

Met de trend van veranda’s is ook de open haard 2.0 uitgevonden. Eén rookkanaal voor de kachel binnen tijdens de winter; en een kachel onder je veranda om op lange zomerse avonden tot in de late uurtjes van het buitenleven te kunnen genieten. Bij een nieuwbouw woning kun je hier rekening mee houden tijdens het ontwerp.

 

Veranda is heerlijk toeven

Doorkijk haard

Ook kun je kiezen voor een doorkijkhaard. Dit is een kachel met een rookkanaal midden in de ruimte. Hier wordt een koof en muur omheen gebouwd, zodat een afscheiding tussen twee ruimtes ontstaan. Tussen de keuken en de woonkamer bijvoorbeeld. De open sfeer blijft, maar je hebt in iedere ruimte iets meer privacy. De open haard in deze ruimtes is vaak in beide kanten voorzien van glas. Zo kun je in beide vertrekking genieten van de warmte: als dat geen win-win situatie is?!

Open haarden zijn er in verschillende vormen en maten. Passend binnen zowel een landelijke als strak interieur en alles wat daar tussenin zit. De meest nostagische vorm is toch wel de open haard zoals we hem van vroeger kennen: met echte houten blokken en vuur. Een idyllische plaatje, maar stiekem vinden we een gashaard wel net zo praktisch. Het plaatje wordt er niet minder knus en warm van. Ook een elektrische haard zou een mogelijkheid kunnen zijn als je niet van zeulen en ploeteren houdt.

openhaard

Open haard in je nieuwbouwplan

Als je denkt over een huis bouwen, dan moet je ook zeker beslissen welke warmtebronnen in je huis gaat plaatsen. Natuurlijk is er vloerverwarming of kun je kiezen voor (eco)radiatoren maar je moet ook nadenken over een kachel. Een open haard op hout heeft bijvoorbeeld een rookkanaal nodig. Dit schoorsteenpijp loopt dan door de verdieping naar buiten. Zo kan het zijn dat ook de indeling op de verdieping hierop aangepast moet worden. Dat is natuurlijk gemakkelijk te doen, omdat er altijd een knik gemaakt dan worden in de rookafvoer.  Maar je moet er alleen net even rekening mee houden. Voor een elektrische haard is een schoorsteen en rookkanaal niet nodig.

Op het dak van de woning komt natuurlijk een schoorsteen. Ook dit kan een echte eyecather zijn!

stenen veranda

Een open haard, een rookkanaal en schoorsteen kunnen samen best prijzig worden. Gelukkig kun je daarom ook kiezen voor sierschoonsstenen of een schijnschoorsteen.

 

notariswoning met zadelkap

 

foto’s en woningen gebouwd door: SelektHuis