Energiezuinigheid is hot! Niet alleen omdat de regering je stimuleert hierover na te denken tijdens het bouwen van een nieuw huis….

Ook voor een duurzame toekomst zullen we met z’n allen zuiniger om moeten gaan met energie. We maken de wereld een stukje mooier voor de volgende generatie. Maar ook het financiële voordeel op de energierekening kan natuurlijk meespelen!

Toch is het best ingewikkeld. Je hebt te maken met regelgeving; allerlei producenten die een graantje willen meepikken van de hype; steeds geavanceerdere technieken én ingewikkelde EPC berekeningen. Maar wat is wijsheid als het gaat om energiezuinig bouwen en wonen? Onze EPC-specialist, Michel de Graaf legt het stap voor stap uit!

Hoe kom je tot een EPC van 0,4?

In een eerdere blog vertelde ik al dat de basis van energiezuinig bouwen ligt bij een thermische schil, luchtdicht bouwen en compact bouwen.

Je wilt je huis natuurlijk behaaglijk warm hebben. De koude lucht moet hiervoor buiten gehouden worden en de warme lucht binnen. Want als je de warme lucht binnen houdt, hoef je minder lucht op te warmen!

Een goede EPC begint daarom bij isolatie. Een open deur misschien, maar nog steeds erg belangrijk (figuurlijk gezien dan. Niet écht je deur open laten staan natuurlijk, héél milieuonvriendelijk).

Een combinatie van de volgende maatregelen dragen bij aan een verdere verlaging van de EPC:

  • Energiegebruik beperken door het toevoegen van techniek
  • Energiegebruik beperken door het toepassen van ontwerpmaatregelen
  • Energie zelf opwekken (hernieuwbare energie)

Met techniek bedoelen we zuinige apparaten die de woning verwarmen en voor het tapwater zorgen. De woning goed oriënteren op de kavel en zorgvuldig omgaan met het plaatsen van kozijnen valt onder de ontwerpmaatregelen. Het toevoegen van overstekken aan de woning zorgt voor een passieve zonwering en kan een positieve uitwerking hebben op het comfort.

Hernieuwbare energie is het opwekken van je eigen stroom en eventueel het onttrekken van energie uit een andere bronnen zoals wind, waterkracht of de bodem.

Hoe doe je dit?

  • CV ketel

De belangrijkste energieverbruiker is warm water. Warm tapwater gebruik je o.a. voor het douchen en koken. Ook wordt voor verwarming van het huis warm water gebruikt. Deze heb je natuurlijk altijd nodig, maar er zijn verschillende mogelijkheden qua kostenplaatje, comfortniveau en energiebesparing.

  • Verwarming van de woning

De woning wordt verwarmd door afgifte van het warme water. Het verwarmingssysteem, ook afgifte systeem genoemd, dat je kiest kan veel energie besparen. De belangrijkste mogelijkheid is een lage temperatuurverwarmingssysteem en kan door middel van radiatoren of vloerverwarming.

  • Ventilatie systeem

Door de goede isolatie en luchtdichtheid is goede ventilatie noodzakelijk. Maar ventilatie werkt weer energieverspillend (ventilatie unit), omdat de buitenlucht kouder is dan de binnen lucht en weer opgewarmd moet worden. Door WarmteTerugWin (WTW) technieken kun je de warmte van je woning gebruiken als energiebron om de buitenlucht op te warmen. Daarom is de keuze van zo’n systeem ook belangrijk voor de EPC berekening.

  • Hernieuwbare energie

Naast de energie zo efficiënt mogelijk benutten, kun je ook stroom opwekken. Er zijn vele manieren om je eigen energie op te wekken. Zonnepanelen zijn hier een goed voorbeeld van omdat ze betaalbaar, effectief en een goede EPC-verlager zijn. En dit hoeft écht niet lelijk te zijn.

Deze middelen kun je willekeurig combineren om tot een EPC van 0,4 te komen. Zo kun je bijvoorbeeld 24 zonnepanelen op het dak aanbrengen en hoef je geen specifiek energiezuinige CV ketel of ventilatiesysteem aan te schaffen. Je kunt ervoor kiezen om vloerverwarming te nemen waardoor je minder energie benodigd bent om de woning te verwarmen.  En zo kun je eindeloos combineren of compenseren zolang er onder aan de streep een 0,4 staat!

Elke combinatie heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Een vloerverwarming is in aanschaf duurder dan radiatoren, maar levert dan ook weer meer comfort op. Ik, als EPC specialist ben eigenlijk dagelijks deze afwegingen, samen met een klant aan het maken. De één hecht meer belang aan comfort terwijl de ander zijn portemonnee goed in de gaten houdt.

Wil je meer weten, kom dan in gesprek met 1 van onze adviseurs of vraag extra informatie aan.