Voor velen van ons is het bouwen van je eigen huis een droom die uitkomt. In die droom denk je dan aan prachtige woningen, je denkt aan nieuwe meubels, je denkt aan ruimte en comfort en je denkt aan het gelukmakende gevoel van je eigen thuis! Hate to break it to you, maar een droomhuis bouwen is ook hard werken, rommel en dingen die misgaan. Dat hoort er nu eenmaal bij. Maar gelukkig zijn er bouwbedrijven die (het meeste van) deze narigheid op zich nemen. In onze rubriek ‘van woondroom tot jouw prachthuis’ lees je meer over alle bouwfases die je tegenkomt tijdens de bouw.

Vier stappen in de bouwfase

Nadat de ontwerpfase is afgesloten en de vergunning is verleend, kan er gestart worden met de bouw. De bouw van de woning bestaat grofweg uit de vier stappen.

Planning

Stap 1 is de planning en voorbereiding! Deze begint eigenlijk al tijdens het aanvragen van de bouwvergunning bij de gemeente. Terwijl de aanvraag bij de gemeente op goedkeuring ligt te wachten, zitten ze bij het bouwbedrijf niet stil. De werkvoorbereider gaat dan aan de slag met het bestellen van de ruwe materialen. Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan het tekenen en maken van de begane grond en verdiepingsvloer. Verder worden in deze bouwfase ook alle andere zaken in gang gezet.

Ruwbouw

Als de gehele bouw is ingepland kunnen de (vaak) mannen starten met stap 2: de ruwbouw. Dit begint natuurlijk met de fundering. Vervolgens worden de begane grond vloeren gestort en worden de muren gemetseld. Ook het isoleren van de woning is een belangrijk onderdeel tijdens deze ruwe bouwfase. De verdiepingsvloeren worden daarna geplaatst en ook hier worden de muren gemetseld. Daarna wordt de kap geplaatst of gebouwd. De laatste stap van de ruwbouw is het voegwerk.

Afbouw

Als het geraamte van de woning staat, kan er gestart worden met de afbouw. Een leuke fase, want de woning begint dan z’n karakter te krijgen én wordt de woning leefbaar. Tijdens deze fase van de bouw worden de binnenwanden geplaatst, de CV en leidingwerk geïnstalleerd, de elektriciteit aangelegd, en de woning wordt afgetimmerd. Tenslotte wordt de aankleding van de woning compleet gemaakt met het tegelwerk, sanitair, schilderwerk en/ of stukadoorswerk.

Oplevering

Als deze stappen genomen zijn, kan de oplevering plaatsvinden. Een belangrijk moment, want je krijgt dan de sleutel van je droomhuis! Je kunt vanaf dat moment zelf aan de slag. In sommige gevallen betekent dit dat de inboedel verhuisd kan worden. Maar vaak doe je zelf nog veel aan woning: maar dat is natuurlijk wat je zelf wilt!

Nazorg

De bouwfase wordt afgesloten op het moment dat de oplevering heeft plaatsgevonden. De bouwfase is afgesloten en de LEEF fase kan beginnen! Heerlijk! Als je woont in je woning, wil je natuurlijk dat je hier met veel plezier en comfort woont. Hiervoor is service, onderhoud en garantie aan een woning van toepassing.

Elk bouwbedrijf werkt natuurlijk een klein beetje anders. Bij SelektHuis gaat het proces van de ruwbouw fase bijvoorbeeld extra snel door het slimme bouwsysteem. In één dag wordt het dak geplaatst dankzij de prefab scharnierkap. Dat maakt de de bouwfase een stuk overzichtelijker! Meer weten over het bouwsysteem van SelektHuis?

Ontdek het bouwsysteem van SelektHuis