In dit artikel geeft Robin de Wit van eyeOpen.nl stap voor stap uitleg over alle financiële zaken en hypotheek regels die komen kijken bij het bouwen van een nieuwbouw woning. Hij geeft antwoord op de meest gestelde vragen rondom de financiering van zelfbouw. 

Een kavel op het oog? Tijd om goed na te denken over de woning die je op de grond wil laten neerzetten. En natuurlijk om na te denken over de financiering. We stellen hypotheekadviseur eyeOpen.nl de vier meest gestelde vragen te beantwoorden.

Vraag 1. Kun je een hypotheek krijgen voor een zelf te bouwen woning

Absoluut! Wel verschilt de aanvraag van een hypotheek voor zelfbouw met de aanvraag voor een hypotheek bij bestaande bouw of een (nog te bouwen) nieuwbouwproject. Hypotheekverstrekkers vragen bij zelfbouwprojecten meer zekerheid in de vorm van vastgelegde afspraken met de toekomstige bouwers.

Vraag 2. Hoe gaat het regelen van een hypotheek in z’n werk?

Voor het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwbouw woning zijn er drie simpele stappen. De hypotheekadviseur legt uit:

Stap 1: Voorbereiding en plankosten

De eerste stappen in de bouw van een eigen woning zijn voorbereiding en plankosten. Dit bestaat uit onderzoek en het regelen van vergunningen. De kosten die hiervoor worden gemaakt, worden ook wel plankosten genoemd. Deze plankosten (bijvoorbeeld bouwvergunning en eventueel bodemonderzoek) en zijn voor eigen rekening. Bij een woning van SelektHuis zitten de grootste gedeelte van deze plankosten inclusief in de aanneemsom.

Stap 2: Het sluiten van een koopovereenkomst

De volgende stap is het sluiten van de koop- en aanneemovereenkomsten. De aanneemovereenkomst sluit je met het bouwbedrijf en de koopovereenkomst gaat over de kavel. De hypotheek kun je pas afsluiten na deze stap. De koopovereenkomst voor de grond wordt dan ook afgesloten onder voorbehoud van financiering.

Stap 3: Het afsluiten van een hypotheek

De kosten voor het daadwerkelijke realiseren van de woning worden uit de hypotheek betaald. Deze zogenoemde stichtingskosten bestaan uit drie onderdelen: de grond (de prijs van het kavel), de bouwkosten (materiaal en kosten aannemers) en bijkomende kosten (adviseurs en aansluitingskosten van gas, water en licht).

Om de aanvraag goedgekeurd te krijgen, moet deze voldoen aan vier voorwaarden:

  • Je moet zelf de kosten kunnen dragen op basis van je inkomsten en je vermogen
  • Een taxateur moet op basis van de bijbehorende bouwtekening, een waarde aan de woning toekennen. De hypotheekverstrekker zal geen hypotheeksom geven voor een woning die het bedrag niet waard is.
  • Alle (aanstaande) kostenposten moeten vastgelegd zijn op papier (definitieve offertes).
  • Het aanleveren van de benodigde documenten. (welke dit zijn lees je hieronder)

Vraag 3. Wat zijn de benodigde documenten?

Zoals aangegeven dienen bij de hypotheekaanvraag alle benodigde documenten te worden aangeleverd. Ten opzichte van de documenten die nodig zijn voor het aanvragen van een hypotheek voor bestaande bouw, komen daar een aantal documenten bij:

  • Ondertekende koop/-aanneemovereenkomst voor bouwgrond of kavel
  • Ondertekende koop/-aanneemovereenkomst voor de te bouwen woning

Indien je de woning laat bouwen zonder projectontwikkelaar, komen daar extra documenten bij:

  • Bouwvergunning
  • Resultaten van bodemonderzoek
  • Indien erfpacht:  de gemaakte afspraken
  • Afbouwgarantie: waarmee je huis ook wordt afgebouwd bij faillissement aannemer. De aannemer moet hiervoor aangesloten zijn bij een keurmerk dat is goedgekeurd door Stichting GarantieWoning.

Vraag 4. Hypotheek afgesloten. Waar wordt de hypotheeksom gestald?

Als de hypotheekaanvraag is goedgekeurd, ontvang je het bedrag in een bouwdepot. Dit is een aparte rekening waaruit de kosten voor het realiseren van de woning worden betaald. Wanneer je hier geld uit haalt en voor welke kostenposten, zijn vooraf al vastgelegd in de koopovereenkomst voor de te bouwen woning.

Zelf aan de slag?

Ben jij van plan om zelf een huis te bouwen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een hypotheek? Plan dan een gratis oriëntatiegesprek in met een hypotheekadviseur van eyeOpen.nl. Het bouwen van jouw droomhuis wordt natuurlijk veel leuker als je de zekerheid hebt over je hypotheek.

eyeOpen.nl