De afwerking maakt (of breekt) de woning, zeggen wij altijd. Daarom is het zo belangrijk om een weloverwogen materiaal keuze te maken. Die ene steen, die mooie dakpan, de prachtige voordeur: het maakt de woning helemaal af. Zo maak je jouw droomhuis precies zoals je hem in je hoofd hebt, of mooier!

Gevelstenen: de finishing touch

Laten we maar gelijk met de belangrijkste beginnen. Het kan een hele zoektocht zijn naar de juiste gevelsteen. Belangrijk om in je achterhoofd te houden, is het ontwerp van de woning, maar ook de eisen van de gemeente.

Tip: vraag een referentielijst op bij de steenhandel of aannemer met de kleur gevelsteen die jouw voorkeur heeft. Zo zie je hoe een steen eruit ziet op een woning!

Dakpannen: de kers op de taart

Om het geheel helemaal af te maken, kies je de perfecte dakpan. De meest bekende soorten dakpannen zijn de betonpan en de keramische pan. Het voordeel van een keramische pan is dat deze langer mooi blijft, en dat deze verkrijgbaar is in veel verschillende kleuren en stijlen. Een woning met een plat dak wordt vaak bedekt met EPDM-folie, een taaie en sterke folie die efficiënt wordt aangebracht.

Kozijnen: het perfecte doorkijkje

Globaal kunnen we twee soorten kozijnen onderscheiden: de kunststof kozijnen en hardhouten kozijnen. Wil je onderhoudsvrije kozijnen? Dan is kunststof een goede optie. Geen onderhoud, en met alle ontwikkelingen van tegenwoordig zijn sommige modellen bijna niet meer van echt hardhout te onderscheiden. Toch is het natuurlijke karakter van hardhout niet volledig na te bootsen. Een combinatie van deze kozijnen is ook mogelijk: buitendeurkozijnen van hardhout en binnenkozijnen van kunststof, of andersom!

Genoeg om over na te denken bij het kiezen van het materiaal dus! Maar let wel: de materiaal keuze is de kers op de taart, dus denk er goed over na!