Met bloemen is het altijd gezellig. De lente is bij uitstek het moment om bloemen naar binnen te halen voor een fris en vrolijke sfeer in je huis. Met deze doe-het-zelf tips lees je hoe!

Dé DIY lente-tip gaat natuurlijk over bloemen. De eerste sneeuwklokjes en narcissen schieten als paddestoelen uit de grond en langzaam worden ook de bomen weer groener! Dit lentegevoel wil je natuurlijk niet alleen buiten hebben, maar ook meenemen naar binnen. Het is namelijk nog niet altijd warm genoeg om buiten te kunnen genieten van de natuur. Met bloemen haal je het lentegevoel van gezelligheid en vrolijkheid in huis! Hier zijn honderden manieren voor te bedenken. Tulpen doen het altijd goed in de lente, maar zijn daarom misschien ook snel afgezaagd. De trend van dit seizoen zijn de wilde bloemen of veldbloemen!

Door veldbloemen op de kop aan een oud mandje of bakkersrekje te hangen fleurt de hele keuken of woonkamer op. Kies bijvoorbeeld akkerkool, blauwe druifjes, brunel, gevlekte orchis, ereprijs, klaproos, korenbloemen, margriet en of één van de vele soorten wilde bloemen. In dit DIY project kun je je eigen creativiteit de vrije loop laten.

Wat heb je nodig voor DIY bloemen?

 

  • IJzerdraad
  • Een plank, oud kistje, mandje of vintage zeef. Het liefst met een ijzer draadwerk met grote gaten
  • Goed stevig touw
  • een (snoei)schaar
  • een bont gezelschap van bloemen
  • elastiekjes

 

Stap 1: de bloemen

Pluk langs de kant van de weg of in een open plek in het bos mooie bloemen. Bij de bloemist een mooi boeket laten samenstellen kan natuurlijk ook. Tegenwoordig hebben veel bloemisten een brede keuze aan bloemen en bladeren die je per stuk kunt kopen. Ook zijn er veel ‘apartere’ bloemsoorten te verkrijgen. Kies bijvoorbeeld 5 of 6 verschillende soorten in dezelfde pastel kleurtinten. Voor dit project is het noodzakelijk dat je bloemen met een lange steel kiest. Dat ze niet allemaal gelijk zijn, geeft niets. Dit zorgt juist voor een leuk speels effect.

Stap 2: elastiek aan de bloemen

Snij alle bloemen schuin af en laat daarbij de steel zo lang mogelijk. Zorg dat de onderste 3 cm vrij zijn van blad. Pak nu je mandje of kistje en plaats deze ondersteboven. Als je hebt gekozen voor een (steigerhouten)plank of een kistje moet je nog even met een accuboormachine op een raster van 1 cm bij 1 cm gaatjes boren op elke hoek. Gebruik hiervoor een boor van ongeveer 3 mm. Heb je een (rieten)mand of een zeef? Dan kun je gelijk aan de slag. Steek nu de bloemen vanaf de onderkant door de gaten en bind vanaf de bovenkant een elastiekje om de steel. Nu blijft de bloem hangen. Herhaal dit tot alle gaten of bloemen op zijn. Pak nu het touw en rol dit om de kist (links en rechts). Knoop dit aan de bovenkant aan elkaar met een ruime lengte touw (afhankelijk van hoe hoog je de bloemen vanaf het plafond naar beneden wilt hebben hangen). Knoop de uiteinden aan elkaar en hang ze aan haakjes aan het plafond.

Et voila!!

Tip: vergeet niet af en toe de bloemen vanaf de bovenkant (de steel) te besproeien met een waterspuit.