Houten gevelwerk is zeker niet nieuw. In de jaren 70 werden al veel gebouwen aangekleed met hout. Maar door de nieuwste toepassingen, zoals Cape cod, is hout op de gevel weer helemaal terug van weggeweest.

Houtsoorten op de gevels

Houtwerk op de gevel van een woning kan natuurlijk op duizenden manieren en zijn er dito materiaalsoorten. Kies je voor planken over de lengte of over de breedte? Wil je de aanbouw met hout bekleden of juist de topgevel? Kies je voor natuurlijk hout of een kunststof materiaal? Wil je antraciet, grijs, zwart, taupe, wit, vanille wit of blauw? Ook hier heb je weer tientallen kleuren. Daarnaast zijn er nog verschillende breedtes en vormen van de planken, zoals potdekselwerk, Zweeds rabat, half rabat of een V profiel. Met de juiste keuzes zet je een prachtige stempel op het ontwerp van je huis.

Cape Cod

Cape cod hout, voortgekomen uit het gelijknamige Cape Cod schiereiland  aan de kust van het Amerikaanse Massachusetts. De houten gevelbekleding wint steeds meer aan populariteit, omdat het goed weerstand biedt in veel wisselende weersomstandigheden. Hierdoor is ook de duurzaamheid van het product hoog. Maar het belangrijkste pluspunt natuurlijk van Cape Cod zijn de prachtige woningontwerpen die ermee gemaakt kunnen worden. Zo wordt een simpel basismodel snel omgetoverd tot een prachtige eigentijdse of landelijke woning. Kijk maar eens naar deze plaatjes!

Deze statige hoogbouw woning heeft een witgeverfde gevel wat in mooi contrast staat met de donkere houten bekleding op de verdieping.

Ook in een landelijke stijl staat de natuurlijke karakter van hout erg mooi. In deze woning is een houten topgevel gebruikt die is doorgetrokken rondom te woning. Hiervoor zijn blauwe planken gebruikt dat erg mooi staat in de waterrijke omgeving.

 

Ook wordt hout aan de gevel gebruikt voor details, zoals hier als luik bij een moderne woning.

Warm houten potdekselwerk kan ook gebruikt worden in aanbouw. Het combineert prachtig met een inpandige veranda. 

 

Foto’s en woningen gebouwd door: SelektHuis