Ook architectuur is aan trends onderhevig. Waar het gaat om particuliere woningbouw zien we momenteel veel vraag naar moderne architectuur, kubisme, maar ook de witte villa met rieten kap. Zowel in traditionele uitvoering als in een eigentijds jasje komen ze nog al eens voorbij op de tekentafel. Helemaal hot zijn momenteel de schuurwoningen. Toch is er een architectuurstijl die al bijna een eeuw onverminderd populair is: De jaren ’30 stijl.
Waarom de jaren ’30 architectuur maar niet kapot gaat…
Hoe komt dat toch?
Om die vraag te beantwoorden moeten we misschien eerst kijken wat die jaren ’30 architectuur precies inhoudt, daar zijn namelijk genoeg misverstanden over.
De stijl is eigenlijk ontstaan als soort mengelmoesje van het rationalisme van Berlage, de Delftse en Amsterdamse school en zelfs invloeden van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright, destijds door veel Nederlandse architecten gezien als de meest moderne architect ter wereld en een grote bron van inspiratie.
Belangrijke kenmerken zijn: de bijna overdreven grote, steile met pannen gedekte daken, een sterke horizontale belijning (met name door de rijk gedetailleerde goot) en elementen als mee ontworpen stenen bloembakken, erkers, dakkapellen en luifels. Ook de entree is vaak rijk gedetailleerd en voorzien van trapjes en nisjes, waardoor het naar binnen treden bijna een ritueel is.
Ook de kleuren en materialen zijn een handtekening van een echt jaren ’30 huis. De vaak wat donker roodbruine of mangaankleurig steen, witte kozijnen en boeidelen, metselwerk details en natuurlijk glas in lood zijn een “dead give-away” dat je te maken hebt met jaren ’30 architectuur.
Moderne jaren ‘30
De bouwstijl bleef zo populair in het naoorlogse Nederland dat vastgoed ontwikkelaars en gemeenten een kwart eeuw geleden bewust hun nieuwbouw bouwden in de jaren ’30 stijl. De echte jaren ’30 woningen zijn natuurlijk schaars. Hier werd handig op ingespeeld en zo ontstond eigenlijk een moderne variant van de jaren ’30 architectuur. In veel gevallen betrof het een slap aftreksel omdat slechts op hoofdlijnen een aantal kenmerken werden overgenomen (kleur, witte getimmerde goot) maar er zijn ook architecten die de uitdaging aangegaan zijn en binnen deze moderne jaren ’30 stijl zeer fraaie woningen hebben ontworpen.
Gezelligheid kent geen tijd…
Waarschijnlijk is de populariteit te verklaren omdat de jaren ’30 stijl eigenlijk de laatste architectuurstijl in Nederland is geweest waarbij ambachtelijkheid, aandacht voor detail en het gebruik van ornamenten hoogtij vierden. Dit geeft de huizen uit die tijd een bepaalde warme, aardse en vooral gezellige uitstraling. Na de oorlog maakte de gezelligheid plaats voor zakelijkheid. Wegens de grote woningnood was er behoefte aan huizen die snel en efficiënt gebouwd konden worden. Ornamenten, rijke details en spelen met materialen werden taboe. Iets ontwerpen wat alleen maar mooi was en niets bijdroeg aan de verdere functionaliteit, werd niet meer gedaan.
In een wereld die sinds midden vorige eeuw alleen maar sneller globaliseert en waar de technologische ontwikkelingen zelfs voor jonge mensen nog maar nauwelijks zijn bij te houden, spreken de jaren ’30 woningen een bepaalde hang naar vroeger aan die bij veel mensen van tijd tot tijd de kop opsteekt. Kijkend naar de fraaie gevels, langs het pad van klinkertjes en de ruime groene tuinen bekruipt ons een gevoel van nostalgie. Eenmaal binnen in de hal met travertinvloer, achter de echt houten voordeur met glas in lood, laten we de alledaagse hectiek los en denken we even aan vroeger, toen geluk nog gewoon was en gezelligheid geen tijd kende…
Wil je meer weten over de mogelijkheden van het bouwen van jouw eigen droomhuis in de jaren ’30 stijl? Kijk dan ook eens op SelektHuis.
Geef een reactie