Een voeg is een voeg, toch? Fout! Wij vertellen je over 7x voegen, elke voeg is anders. Het is dus niet alleen het aanbrengen van metselspecie tussen 2 stenen. De manier waarop er gevoegd wordt kan dus bepalend zijn voor het aanzicht van jouw woning. Geef dus ook de voeg net zoveel aandacht als bij het uitkiezen van de steen.

Soorten voegen

Wist je dat voegen op verschillende manier toegepast kan worden? En elk voegtype draagt bij aan de uitstraling van jouw droomhuis. Wij vertellen je meer over de verschillende soorten!

  • Geborstelde voeg

De bijna standaard voeg. De geborstelde voeg wordt veel toegepast en is dan ook wel vaak de voordeligste onder de voegen. De voeg wordt geborsteld waardoor er een ruwere structuur ontstaat.

  • Gesneden voeg

Een steeds meer terugkerende voegstijl is de gesneden voeg. Deze ziet er vooral goed uit bij nieuwbouw in oude stijl.

  • Holle voeg

Bij een holle voeg, wordt er een lichte holling naar binnen toe gerealiseerd waardoor de stenen meer naar voren komen. Er wordt meer reliëf gecreëerd en er ontstaan schaduwschakeringen die zorgen voor diepte.

  • Knipvoeg

Wil je een strak resultaat dat past bij jouw moderne of eigentijdse woning? Dan is een knipvoeg misschien wel de juiste voeg. Er ontstaan scherpe, op liggende voegen die een contrast afgeven ten opzichte van de stenen. De voeg steekt iets buiten de steen uit, waardoor een ruimtelijk effect ontstaat.

  • Open stootvoeg

Om te kunnen ventileren, wordt er een open stootvoeg gebruikt. Niet een voegsoort dat voor het hele huis gebruikt wordt, maar wel zo belangrijk. Deze voeg heeft dus een functioneel karakter en ontstaat doordat een verticale voeg tussen 2 stenen wordt opengewerkt.

  • Verdiepte voeg

Een verdiepte voeg is vergelijkbaar met een normale voeg, echter wordt de voeg dieper naar achteren afgewerkt. Hierdoor springen de stenen meer in het oog en wordt hier echt de nadruk op gelegd.

 

huis bouwen, voegen, voegwerk, voeg, geknipte voeg, open voeg, stootvoeghuis bouwen, voegen, voegwerk, voeg, geknipte voeg, open voeg, stootvoeghuis bouwen, voegen, voegwerk, voeg, geknipte voeg, open voeg, stootvoeg

 

Tip

Weet je dus welke stijl jij jouw huis wilt en ga je stenen uitzoeken? Bespreek dan ook vast welke voeg het beste past hierbij. De verschillende voegsoorten brengen ook verschillende kosten met zich mee, dus het is handig om ook deze inzichtelijk te hebben!