Dubbele bewoning in een kangoeroewoning is een combinatie van twee zelfstandige, aan elkaar gekoppelde woningen met een hoofdverblijf en een buidelwoning. De beide woningen zijn met elkaar verbonden door een tussen- deur of trap. Beide woningen hebben een eigen woonkamer, keuken en badkamer. Hierdoor behouden beide families toch hun eigen privacy. Is dubbele bewoning iets voor jou?

Idéale oplossing

Dubbele bewoning is een ideale oplossing voor ouderen die zelfstandig willen blijven wonen, maar nu of in de toekomst wel een helpende hand kunnen gebruiken. Of andersom, een jong gezin met opa of oma inwonend. Dit wordt ook wel eens een ‘meergeneratiewoning’ genoemd. Bij dubbele bewoning of kangoeroe-woning heeft jong en oud ieder hun eigen privacy, maar profiteren beide “gezinnen” van de voordelen die deze woonvorm biedt. Denk daarbij aan sociale en financiële voordelen zoals wederzijdse zorg en lagere kosten.

 

Voordelen van dubbele bewoning zijn:

  • Kostenbesparing (lagere zorg-, grond- en energiekosten)
  • Zorg voor hulpbehoevenden (mantelzorg en kinderopvang)
  • Veiligheid (er is bijna altijd iemand thuis)
  • Sociaal vangnet (ziekte, vereenzaming, wederzijdse hulp)
  • Behoud van landschappelijk schoon (1 i.p.v. 2 vrijstaande woningen)
  • Langer zelfstandig wonen.

 

Voorschriften en regels

De overheid stimuleert dubbele bewoning en is gericht op zo lang mogelijk zelfstandig wonen om zodoende de zorgkosten terug te dringen. Gemeentes hebben vaak een eigen beleid voor dubbele bewoning. Zorg dus dat je weet hoe jouw gemeente hier in staat. Daarnaast is het van belang om je door een notaris te laten adviseren over financiële zaken.

Wilt u meer weten over dubbele bewoning? SelektHuis kan je hier goed in begeleiden. Lees meer over SelektHuis of vraag meteen een Themapakket dubbele bewoning aan van SelektHuis!