Wellicht heb je de term al vaker gehoord; een Scandinavisch interieur. Scandinavische meubels zijn populair geworden dankzij een zekere Zweedse meubelketen met grote gele letters. Inmiddels hebben veel designmerken zich gespecialiseerd in deze meubelstijl. Tegenwoordig worden Scandinavische meubels in ieder prijssegment aangeboden. Maar wat zijn eigenlijk de eigenschappen van een Scandinavisch interieur?

Scandinavisch interieur

Minimalistisch design en modern design

Scandinavische meubels worden gekenmerkt door een minimalistisch design. Door dit minimalistische ontwerp krijgen de meubels echter een moderne design. Scandinavische meubels hebben dan ook geen (overbodige) franjes of details. Ook in het kleurgebruik is deze woonstijl minimalistisch. In de basis wordt namelijk gebruik gemaakt van neutrale kleuren zoals lichtgrijs en beige. Door lichte kleuren te gebruiken, zorgen Scandinavische meubels voor een rustige indruk. Een ruimte oogt hierdoor veel groter en rustiger, waardoor het prettiger is om hier tijd door te brengen. De woonruimte zal dus toegankelijkheid uitstralen.

 

Stoere look met natuurlijke materialen

Het minimalistische design en het kleurgebruik van Scandinavische meubels gaan vaak gepaard met natuurlijke elementen en kleuren. Zo hebben veel banken en eetkamerstoelen een eikenhouten onderstel. Door het gebruik van deze natuurlijke en robuuste materialen, passen Scandinavische meubels ook goed in een industrieel interieur. Naast meubels met natuurlijke elementen, is de Scandinavische woonstijl ook rijk aan houten tafels. Scandinavische eetkamertafels, salontafels en bijzettafels hebben vaak een massief houten blad. In dit geval worden deze meubels vaak aangeboden met een (wit) metalen onderstel, waardoor de meubels een moderne, maar vooral lichte uitstraling behouden.

 

Accessoires en kleuren

Scandinavische interieurs kun je gezellig maken door (kleurrijke) accessoires toe te voegen. De sleutel tot een mooie Scandinavische woonstijl is de keuze voor zachte pastelkleuren. Deze kleuren kun je bijvoorbeeld laten terugkomen in sierkussens en plaids (dekens). Accessoires zoals kandelaars, vazen en fotolijsten maken de Scandinavische look compleet. Kies bijvoorbeeld voor koperen, betonnen of metalen accessoires om je interieur gezelliger én stoerder te maken.

Behoud het ruimtelijke gevoel van een Scandinavisch interieur door niet te veel accessoires te plaatsen. De hoeveelheid accessoires die je kunt gebruiken zonder het ruimtelijke gevoel te verliezen, verschilt per woning. Je eigen gevoel is hierin leidend.

Scandinavisch interieur, Scandinavische stijl, interieur, woonstijl, huis bouwen Scandinavisch interieur, Scandinavische stijl, interieur, woonstijl, huis bouwen

 

Deze blog is geschreven door Rob Brinks van Zitmaxx.

Voor zijn werk bij Zitmaxx Wonen (in Ter Aar) bezoekt hij regelmatig woonbeurzen. Hierdoor weet hij alles over interieur, meubels, interieurproducten en woonaccessoires. Als expert in de interieurwereld is hij op de hoogte van alle innovaties en bijzondere interieurproducten waaraan je je uren kunt vergapen. En hij vertelt hier graag meer over…

LEES MEER