Kleur en licht zijn één van de belangrijkste aspecten in het interieur van jouw woning! Ze bepalen namelijk voor een groot deel de sfeer en uitstraling van de inrichting van je huis.

Wat is kleur?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is kleur eigenlijk precies? Zonder licht is er geen kleur. Pas wanneer er licht is, wordt kleur zichtbaar. De kleuring die je vervolgens waarneemt, is de tint van het gereflecteerde licht. Wordt er geen licht teruggekaatst, dan zie je alleen zwart. Wanneer je aan kleur denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan felle tinten zoals rood, geel, blauw en groen. Maar onderschat de kracht van zachtere kleuren niet. Denk bijvoorbeeld aan pasteltinten. Ook dit zijn kleuren die je in je interieur goed kunt gebruiken.

Koele of warme tinten: het effect

Warme kleuren hebben een gele ondertoon, koele kleuren een blauwe ondertoon.

kleurenprisma

Kleurenprisma

Kleiner versus groter

Wil je een ruimte kleiner laten lijken, dan kun je het beste gebruik maken van warme, donkere en glanzende kleuren. Warme kleuren zijn zogeheten voorgrondkleuren: ze komen op je af. Combineer in je interieur niet teveel donkere, warme kleuren, dan wordt je interieur namelijk onrustig.

Wil je een ruimte juist groter laten lijken, kies dan voor matte, lichte en koude kleuren. Pas er daarbij wel voor op dat je interieur niet te kil en afstandelijk wordt. Koude kleurschakeringen kun je daarom het beste combineren met warme accenten.

Hoger versus smaller

Geef je je plafond een lichte of witte kleur, dan lijkt de ruimte hoger en creëer je een gevoel van ruimte. Maak je de wanden donker, dan wordt dit gevoel nog sterker. Let wel op: de ruimte wordt dan optisch iets smaller. Kies je juist voor een donkere kleur voor je plafond, dan verlaag je het plafond optisch. Dit effect wordt nog sterker als je dezelfde tint als op je plafond op je wanden laat doorlopen.

interieurontwerp   interieurontwerp2interieurontwerp3

Geen sterke kleurnuances: een bewuste keuze

Overigens hoeft kleur niet altijd sterk aanwezig te zijn op de wanden en muren. Je kunt ook heel goed kiezen voor een rustige basis met wittinten, waarbij je de kleuraccenten niet op je plafond of muren maar in het meubilair terug laat komen. Wil je zien hoe dit eruit ziet? Bekijk dan eens dit project op mijn website.

Zelf vind ik het altijd erg mooi om op één wand een accent aan te brengen. Dit kan door middel van verf in een frisse kleur, maar je kunt ook een mooi behang gebruiken, bijvoorbeeld het behang van Arte. Inspiratie opdoen? Neem dan hier eens een kijkje in de collectie van ARTE. De overige wanden houd je dan rustig met een mooie witte kleur of een lichte pasteltint.

Niet vergeten: kleur is belangrijk

Welke kleurtinten je voor je interieur kiest, is volledig aan jou. Maar vergeet niet dat de keuze voor een kleurtint op je muur of plafond een belangrijke keuze is. Houd daarom alle onderdelen van je interieur – denk aan je vloer, meubels, gordijnstof en eventueel je vloerkleed – bij elkaar voordat je een kleur kiest. Zorg dat het één geheel wordt. En belangrijk: kies niet voor een standaard RAL-kleur (een coderingssysteem om kleuren van verf te definiëren). Ook al vindt de schilder dit het makkelijkst, het betekent niet dat het ook mooi is.

Deze blog is geschreven door Gastblogger Anne-Carien Kleinjan.

Anne-Carien Kleinjan

“Als interieurarchitect wil ik iets betekenen voor mensen en wil ik waarde toevoegen aan hoe mensen leven, wonen en werken. Daarom kijk ik bij al mijn ontwerpen hoe een ruimte zó ingericht kan worden, dat het voor de opdrachtgever een prettige ruimte wordt om in te zijn.”

Lees meer…

 

Wil je graag eens advies over kleur of zoek je een volledig interieurontwerp? Kijk dan eens rond op mijn website!

Anne-Carien.nl

Fotografie: Lizet Beek