Stel je eens voor… hoe ziet jouw droomhuis eruit? Ontwerper Delano vertelt over zijn passie voor architectuur!Smaken verschillen… Over smaak valt niet te twisten. Zoveel mensen, zoveel wensen. Zomaar wat clichés! En… zoals dat gaat met clichés, allemaal waar. Wat jij wel of niet een mooi huis vindt, is heel smaakgevoelig. Maar wat is jouw smaak? En welke stijl past bij je?

Testje: Stel je eens voor … uw droomhuis!

Welk beeld schoot er als eerste bij je binnen? Zag je vanuit je ruime tuin de schitterende façade van jouw boerderij/landhuis/kubistische blokkendoos voor je, of zag je jezelf zitten, op de bank, voor de open haard, glas wijn/whisky/fris in de hand, in jouw prachtige interieur?

Wanneer je de kans krijgt om zelf je woning te realiseren op een mooie kavel, maak je al snel een programma van eisen. Veel mensen starten binnen, maar op enig moment ga je nadenken over de buitenkant. Wat vind je mooi? Wat past er in de omgeving? Wat mag er van de Welstand? Zitten jij en je partner op één lijn? Welke materialen wil je toepassen, wil je schilderen, of liever niet….? Zo zijn er 1000 vragen die je jezelf kunt stellen voordat er 1 streep op papier staat, hoe leg je in vredesnaam die puzzel?

De bouw stijl van architecten en ontwerpers

de basis regels van architectuurGelukkig zijn er architecten en ontwerpers die u hierbij kunnen helpen. Zij zetten de ideeën in jouw hoofd op papier, schaven bij, corrigeren waar nodig en gooien er een klein sausje over totdat er een prachtig beeld verschijnt.

“Maar, architectuur, dat is toch reuze subjectief? Dat is toch gewoon een kwestie van wat je mooi vindt?”

Ja en nee, architectuur bestaat namelijk voor een groot deel uit regeltjes. Verhoudingen, wiskundige vastigheden, stijlkenmerken, etc. Vooral bij de meer traditionele stijlen luistert het soms heel nauw. Het risico bestaat dat, wanneer je als leek volledig wordt losgelaten in de wereld van het ontwerpen, er een mix van stijlen ontstaat en dat je uit de bocht vliegt bij het vaststellen van de verhoudingen. Het gebruiken van verschillende architectuurstijlen is zeker mogelijk, maar het is een dun lijntje tussen smaakvolle synergie en een hybride gedrocht.

Smaak in het schetsontwerp

Dit alles, de stijl, staat los van smaak. Smaak is de belangrijkste factor bij het begin van een ontwerpopgave. Immers in het geval van particuliere woningbouw is de smaak van de initiatiefnemer het vertrekpunt. Aan de architect of ontwerper om binnen de smaak van de klant een creatief en aan-alle-kanten-kloppend-ontwerp te maken. De eigen smaak van de ontwerper speelt hierbij een ondergeschikte rol in mijn optiek. Ook wanneer de gekozen stijl ons op persoonlijk vlak minder aanspreekt, kunnen we nog steeds een geweldig ontwerp maken.

“Dat is onze uitdaging als architect.

Ook benieuwd naar het werk van Delano’s hand? Op de website van SelektHuis vind je vele woningontwerpen! Of bekijk onderstaand filmpje!

 

*Foto’s gebouwen via LifeofPix