Je hebt een kavel gekocht en hebt grootse plannen voor je vrijstaande woning. Maar heb je ook aan de tuin gedacht? Veel mensen zijn zich onvoldoende bewust van de leuke gevolgen van vrijstaand bouwen. Een van die gevolgen: een leuke kavel waar je van alles mee kunt doen. De tuin wordt vaak onbewust als hekkensluiter gezien.

Eerste stappen in de groene richting

Denk in een vroeg stadium vast na over de tuin. Dit kan al op het moment dat je een kavel en bouwtekening hebt. Wat voor stijl woning wordt er gebouwd? Hoe zit de gezinsituatie eruit? Vind je het leuk om zelf wat te doen in de tuin? Hoe groot is de kavel? Welke kleuren vind je mooi? Welke elementen (trampoline, kippenhok, verlichting, kas, veranda of vijver) moeten in de tuin komen? Wees er bewust van dat een tuin aan (laten) leggen gewoon geld gaat kosten. Laat dit je niet weerhouden om te dromen en al je wensen op papier te zetten.

ruiter-1 ruiter-4

De vertaalslag van wensen naar tuinontwerp

Wij zien vaak dat de antwoorden voor nog meer vragen zorgen: waar moet die veranda of trampoline dan komen? Welke tuinstijl past bij mijn woning? Mijn kavel is heel groot of juist wat kleiner: hoe voorkom je dat het een vlakte wordt met hier en daar ‘iets’ of juist dat het een volgepropte boel wordt? Vaak levert een schetssessie veel antwoorden op. Daarnaast is het gewoon hartstikke leuk om eens te sparren over de mogelijkheden.

Van papier naar plezier

Ondertussen krijgt het huis steeds meer vorm. Tijd om na te denken over de uitvoering van de tuin. Wordt de tuin in een keer aangelegd of in fases? Het maakt in beide gevallen niet uit wat het antwoord is. Je hebt immers een tuinontwerp op de plank liggen waar al je wensen in zijn verwerkt en waar je alle kanten mee op kunt. Of je nu zelf de handen uit de mouwen steekt of het liever een ander laat doen: die tuin gaat er komen!

Tips van de tuinontwerper:

  • Hou de tuin in je achterhoofd wanneer je gaat begroten.
  • Een tuinontwerp bepaalt niet hoe duur je tuin wordt, de materialen die erin komen wel.
  • Niet alles hoeft in een keer, als het maar opgenomen is in het ontwerp.
  • Aan de hand van een bestellijst kun je uitstekend je eigen tuin aanplanten.
  • Binnenvloer erin? Straatwerk er ook in! Je voorkomt krassen en het is handiger met verhuizen.
  • Wordt de woning wit? Pas op met teveel witte bloemen, deze vallen niet op of het vloekt erg.
  • Pas op voor onnodig veel bestrating. Erg kostbaar en niet sfeerverhogend.

Deze blog is geschreven door Hilbert Ruiter

profielfoto-hilbertruiter

Vanuit ons ontwerpburo in Putten werken wij aan diverse projecten in heel Nederland. Dit doen wij niet alleen, vanuit ons netwerk kunnen wij diverse hoveniersbedrijven, statenmakers en kwekerijen aanbevelen.

Als tuinontwerpers willen wij je helpen om op een doordachte optimaal resultaat te behalen met je tuin.

Lees meer

 

 

Wil je graag eens advies over de tuin of zoek je een volledig tuinontwerp? Kijk dan eens rond op onze website!

BURORUITER.NL