De tuin is een verlengde van het huis. De sfeer die in huis heerst, wordt doorgezet in de tuin. Zo kun je zowel binnen als buiten volop genieten van jouw droomhuis én tuin! Ga je met jouw tuin aan de slag en wil je klimplanten planten? Lees dan meer over de mooiste klimmers die er zijn…

Kies je klimmers slim!

De Toscaanse jasmijn

Deze wintergroene klimplant staat graag in de volle zon en bloeit van juni tot en met september. De Toscaanse jasmijn, die ook wel Sterjasmijn genoemd wordt, krijgt geurige witte bloemen. Laat deze klimplant langs een zonnige schutting of muur groeien. Daar is is deze klimmer op z’n best! Ondersteun de ranken met trellis of een stuk gaas, zo kun je de ranken ook om het gaas heen draaien voor extra steun.

klimplanten, blog, tuin, huisbouwen.nl

 

Passiebloem

Oftewel de Passieflora! Een prachtige bloem met intense naam. De passiebloem bloeit van juni tot en met november. Erg lang dus en vaak rijkelijk. Gezien de bloeitijd blijkt ook wel dat deze klimplant het meest winterhard is. Ook het blad blijft soms nog tot ver in december zitten, wanneer het weer zacht genoeg is. Zorg ervoor dat de Passiebloem een klimsteun heeft. Snoeien doe je in het voorjaar.

klimplanten, blog, tuin, huisbouwen.nl

 

Kamperfoelie

Wil je een geurige bloem, die en mooi is om te zien en waar je ook nog eens lang van kunt genieten? Dan is de Kamperfoelie jouw favoriete klimmer! Er zijn vele soorten en dus ook verschillende kleuren verkrijgbaar. De meeste soorten zijn bladverliezen, maar er zijn ook soorten die gewoon groen blijven in de winter. Niet verkeerd! Deze soort heet de Lonicera henryi, vraag er eventueel naar, wanneer je ze niet kunt vinden bij jouw tuincentrum. De Kamperfoelie moet wel echt gesnoeid worden, omdat deze naar het licht toe groeien. Snoeien doe je in maart.

klimplanten, blog, tuin, huisbouwen.nl

 

Blauwe regen

Echt sprookjesachtig mooi is de Blauwe regen. In Japan is er een tuin met verschillende soorten blauwe regen, de Kawachi Fuji Tuinen in Kitakyushu. Deze houtachtige slingerplant kan adembenemend zijn! De Blauwe regen bloeit uitbundig in trossen. Je kunt kiezen uit de kleuren wit, roze of blauw. Afhankelijk van de soort, heb je lange of korte bloemtrossen en sommige trossen kunnen wel tot een halve meter lang worden.  Deze klimmer moet goed gesnoeid worden en een stevige ondergrond hebben om tegen aan te groeien. De takken kunnen namelijk zo dik worden als een arm. Perfect ook om te gebruiken om een pergola te bedekken. Het zonlicht wordt gefilterd door de bladeren en takken, en de trossen hangen naar beneden.

klimplanten, blog, tuin, huisbouwen.nl