Met een uitbouw in de vorm van een erker kun je veel bereiken. Meer ruimte aan de voorzijde met veel lichtinval bijvoorbeeld. Of aan de zijkant, waardoor jouw eettafel beter tot z’n recht komt. Heb jij al eens nagedacht over een erker of uitbouw in een andere vorm?

Wat is een erker

Wat wordt er nou precies onder verstaan als je het hebt over een erker en wat voegt het toe aan jouw woning?
Een erker is een ruimte als uitbreiding van een ruimte of ander vertrek in gebouw, die buiten de gevel van de woning uitsteekt maar wel in open verbinding staat met de rest van de ruimte. Deze kan zich bovendien over meerdere verdiepingen uitstrekken, maar bij nieuwbouw is dit toch minder gebruikelijk.

Een erker leent zich natuurlijk perfect om de voorzijde van de woning een andere uitstraling te geven met bijkomend voordeel: extra lichtinval. Ook creëer je zo meer woonruimte, wat nog wel eens van pas kan komen, zeker bij een gezin. Plaats je bijvoorbeeld een erker aan de zijkant van de woning, dan kun je er ook een relaxhoek van maken, door in plaats van een vensterbank, ingebouwde bankjes te plaatsen met opbergruimte.

 

 

Wat is het verschil?

Vaak als je het hebt over uitbreidingen of aanbouw, dan wordt een serre of veranda nog genoemd.  Misschien vraag je je af wat het verschil is ten opzichte van een erker, zodat je zeker weet dat je over hetzelfde communiceert met de aannemer: Een serre is eigenlijk ook een ruimte als uitbreiding op de woning, echter deze wordt afgesloten van de ruimte waar het op aansluit. Een veranda is een overdekte ruimte, die gescheiden wordt door een wand of deuren. Waarbij de veranda aan de buitenzijde geheel of gedeeltelijk open is.

Weetje: een inpandige veranda wordt ook wel loggia genoemd

Bekijk op SelektHuis de verschillende woningen die voor opdrachtgevers zijn gebouwd en laat je inspireren!