Wees gerust, het gaat hier niet om een cursus kleding maken of handwerken, maar om de relatie tussen de bouwstijl van je woning en je tuin. Want je de bouwstijl van je woning is de basis voor je toekomstige tuin. En daar zijn hele gave combinaties mee te maken!

Verschillende (bouw)stijlen

Zoveel mensen, zoveel wensen. Maar goed ook want anders zou ons landschap er wel erg eentonig uitzien. De keuze van een bepaalde stijl kan gebaseerd zijn op de context (binnen bebouwde kom of buiten bebouwde kom), persoonlijke smaak en je woonwensen. Zo kunnen we de bouwstijlen grofweg indelen in vier verschillende basistypes:

  • Klassiek
  • Landelijk
  • Jaren ‘30
  • Eigentijds

tuin, architect, tuinlandschap, landelijke tuin, klassieke tuin, moderne tuin, eigentijdse tuin, Buro Ruitertuin, architect, tuinlandschap, landelijke tuin, klassieke tuin, moderne tuin, eigentijdse tuin, Buro Ruiter

 

tuin, architect, tuinlandschap, landelijke tuin, klassieke tuin, moderne tuin, eigentijdse tuin, Buro Ruitertuin, architect, tuinlandschap, landelijke tuin, klassieke tuin, moderne tuin, eigentijdse tuin, Buro Ruiter

 

De eerste 3 types kennen we als een herhaling uit het verleden. De laatste bouwstijl is volop in ontwikkeling en de resultaten zien we steeds meer om ons heen.

 

Klassieke rozen of moderne siergrassen?

De kavel is gekocht en de juiste woning is uitgekozen. Na een periode van beraden en bouwen wordt het tijd om na te denken over de tuin. Wil ik de stijl van interieur/exterieur doortrekken in de tuin of juist totaal wat anders?

Voortborduren of afknippen dus. Ook een combinatie is mogelijk. Denk hierbij aan een eigentijdse lijnvoering bij je landelijke woning aangevuld met landelijke bloemen en planten. Door twee verschillende stijlen te mixen met een goede lijnvoering kan het toch een goed geheel vormen. Pas wel op met deze combinaties; de stijl van de woning is bijna altijd leidend. Over het algemeen kunnen de bouwstijlen uit het verleden prima aangevuld worden met moderne invloeden. Andersom is meestal minder geslaagd; een moderne, glazen kubuswoning wordt niet mooier van een symmetrische buxustuin met klassieke rozen.

Watch & learn!

Weet je niet zeker welke stijl tuin bij je woning past? Of wordt die landelijke tuin wel erg krap op je stadskavel? Zoek plaatjes en voorbeelden van tuinen die je aanspreken. Beschrijf voor jezelf waarom  die bepaalde sfeer of uitstraling jou aanspreekt. Kijk ook eens op weg naar je werk hoe de gemiddelde Nederlander omgaat met de tuin en hoe deze aansluit op de woning. Op deze manier krijg je als snel een idee hoe het wel of juist helemaal niet moet.

Tips van de ontwerper:

  • Hou de grootte van je kavel in de gaten; niet alle stijlen passen in compacte kavels
  • Een knipoog naar het verleden is altijd goed maar pas op voor valse nostalgie
  • Bepaalde typen/afmetingen verhardingen kunnen de gekozen stijl versterken
  • Eén samenhangend geheel? Wellicht is je binnenvloer ook buiten te gebruiken
  • Fan van het strand of een bepaald land? Ook een thema is te verwerken in een stijl

 

Deze blog is geschreven door Hilbert Ruiter

profielfoto-hilbertruiter

Vanuit ons ontwerpburo in Putten werken wij aan diverse projecten in heel Nederland. Dit doen wij niet alleen, vanuit ons netwerk kunnen wij diverse hoveniersbedrijven, statenmakers en kwekerijen aanbevelen.

Als tuinontwerpers willen wij je helpen om op een doordachte optimaal resultaat te behalen met je tuin.

Lees meer

 

 

Wil je graag eens advies over de tuin of zoek je een volledig tuinontwerp? Kijk dan eens rond op onze website!

BURORUITER.NL