Tussen de kale bomen en de grijze velden zie je, als je héél goed kijkt, een klein groen stipje. Eindelijk!! De winter trekt zich terug om plaats te maken voor de lente! Heerlijk;  dat gevoel van vrolijkheid,  wakker worden van de fluitende vogeltjes en de steeds langere dagen! Geniet nog meer van de beginnende lente met deze tips voor je tuin!

Tjilp Tjilp, heerlijk die lente!

In het prille voorjaar beginnen de vogeltjes te kwetteren. Maar er is eigenlijk nog weinig voer te vinden voor de fladderkoningen. Daarom is een vetbol een goed idee! Op een vetbol in je tuin komen veel vogels af! Zo laat je dat voorjaarsgevoel naar je toe komen.

Een vetbol maak je heel gemakkelijk zelf met frituurvet en een zadenmengsel. Let er dan wel op dat het vet ongezouten en ongebruikt is.

Vogels doen het trouwens beter op verzadigd vet. Je hoeft dus géén healthy vloeibare oliën te gebruiken. Sterker nog, je kunt beter geen plantaardige vetten gebruiken omdat dit hun veren aantast en laxerend werkt voor vogels. Nog een paar variatie tips:

  • Doe naast de verschillend zaden ook eens rozijnen of meelwormen in de vetbol.
  • Gebruik geen kippenvoer, want dit voer is vaak te groot voor de kleine vogeltjes die je in de tuin wilt zien rondfladderen.
  • De ouderwetse huis, tuin en keuken vetbol is natuurlijk leuk! Het trekt veel verschillende soorten waardoor het een gezellig tuinfeest wordt in je tuin. Maar als je het nog gezelliger wilt maken, kun je ook altijd één van de volgende ideeën gebruiken!

1. Hang brood in de boom

Lente-in-de-tuin-vogel-brood

trés simple: neem een ijzerdraadje en prik deze door een oud snee brood. In de boom hangen, et voilà!

2. Oud servies

Lente-in-de-tuin-servies

Het zadenmengsel dat je gebruikt voor de vetbollen kun je ook in een oud koffie kopje of ander servies gieten. Even hard laten worden, en je DIY project is klaar om de tuin in te gaan!

Maak vogelhuisjesLente-in-de-tuin-vogelhuisjes

Met een paar plankjes, timmer je gemakkelijk een vogelhuisje in elkaar. Op Bol.com vind je ook kant-en-klare zelfmaak pakketjes!

Hang appels in de boom

Lente-in-de-tuin-sneeuw-vogels

Oude appels kunnen nog goed voor vogels. Hang ze met leuke kleurrijke draden in de boom en de vogels hebben plezier van jouw restjes!

 

Foto’s gevonden via: Tuindesign Touchn2btouched  Snowcrystals Pretty Vintage house op Etsy  Brattebakka  Diyandmag