De laatste jaren is het hebben van een lekkere tuin een echte must geworden. Of deze tuin nou groot of klein is, we besteden er gemiddeld veel meer aandacht aan dan 10 jaar geleden. En dat is logisch, want of je nu een wintermens bent of een zomermens, een tuin met veranda is voor veel mensen onmisbaar. In winter kun je lekker onder de overkapping genieten als de eerste sneeuwvlokken vallen. en in de zomer, mijn favoriet, kun je heerlijk de eerste warme zonnestralen opvangen op je eigen terras.

Gezelligheid op de veranda

Een echte tuintrend die we de laatste tijd steeds vaker spotten, en die al bijna standaard is in een tuinontwerp, is een open aanbouw aan het huis met overkapping. Een heerlijke plek waar je op een regenachtige zomerdag toch van je tuin kunt genieten. Maar ook waar je op een zonnige winterdag met een kleedje en terras-heater of buitenhaard prima kunt vertoeven. Een plek waar je met vrienden etentjes en barbecues houdt, of met je gezin geniet van elkaars gezelschap. Misschien lees je wel in alle rust een boek op je veranda. Kortom: het is een echte must-have in iedere tuin!

Perfect in balans

Of je tuin nou klein, groot of ergens hier tussenin is, een vaste luifel is (bijna) altijd een goede keuze. Houd wel rekening met de grootte van je tuin: als je een kleine tuin hebt, is een kleine overkapping perfect. Zo zorg je ervoor dat er nog een stukje tuin overblijft voor een leuk moestuintje of een mooie bloementuin. Heb je een grote tuin, dan is een grote veranda perfect. Je moet de juiste balans weten te vinden tussen de tuin en de grootte van de veranda. Maar misschien nog belangrijker: je moet hem zo maken dat jij je er helemaal thuis voelt.

Maak je veranda helemaal af met een buitenhaard of een terras-heater en een windscherm, zodat je ook op een winderige dag heerlijk kunt genieten van het buitenleven. En heb je weleens gedacht aan een buitenkeuken? Als je veranda groot genoeg is, is dit absoluut een must-have! Heb je wat inspiratie nodig? Geniet dan van de foto’s hierboven!

Bij een bestaande woning kun je vrij gemakkelijk een aanbouw laten bouwen met een overkapping. Je kunt er ook voor kiezen het overdekte terras achterin de tuin te bouwen. Je hoeft dan niet te sleutelen aan de constructie van je huis. Bij nieuwbouw is het goed idee om al in het ontwerp na te denken over een inpandige veranda of aanbouw. Zo neem je de veranda mee in de stijl van je woning. Kijk maar eens naar deze voorbeelden…

Deze woningen zijn ontworpen en gebouwd door SelektHuis.