Mooi zo’n aangelegde tuin met bomen en struiken die elk jaar weer bloeien en het lente gevoel in de tuin brengen. Maar om jouw tuin zo te houden, moet je waarschijnlijk wel snoeien…. Wie snoeit er bij jullie?

Waarom moet je snoeien?

Dit verschilt per plantensoort, de ene gaat namelijk woekeren als je het niet bijhoudt, terwijl de ander juist uitbundiger gaat bloeien als ze gesnoeid worden. Ook kan het zijn dat je je heg mooi in model wilt houden.  Maar fruit geeft bijvoorbeeld weer een betere opbrengst bij tijdig snoeien.

Wat algemene tips

  • Struiken en bomen die direct na de winter bloeien, moeten meteen nadat ze uitgebloeid zijn of vruchten hebben gehad, gesnoeid worden. Dit heeft te maken met het ‘nieuwe hout’ dat ze dan nog kunnen aanmaken. Andere planten en struiken snoei je in het voorjaar, ongeveer eind maart.
  • Er zijn ook struiken of bomen die kunnen gaan bloeden, zoals een wijnrank. Deze kun je het beste al in januari snoeien.
  • Gebruik een goede snoeischaar en laat bij het snoeien wat ogen zitten. Mocht je niet weten wat een oog is, let dan op de verdikkingen op de tak. Hier gaan ze vaak nieuwe bladeren of takken vormen.
  • Verwijder tijdens de bloei, de uitgebloeide bloemknoppen, zo kunnen er weer nieuwe aangroeien, waardoor je langer van een vollere struik of plant kan genieten!

De meeste planten kun je het hele jaar door snoeien, maar lees je ook vooral in om jouw planten & struiken de beste verzorging te geven.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatste redmiddel

Natuurlijk kun je ook een tuiniersbedrijf inschakelen wanneer je de schaar niet in jouw prachtig aangelegde tuin durft te zetten. Of misschien maar gewoon jouw partner aan het werk zetten? Geef hem/ haar een prachtige snoeischaar op een mooie lente dag, hoef jij alleen maar te zorgen dat er de nodige versnaperingen klaar staan. Onze blog wekpot food al gezien? Misschien staat daar wat lekkers tussen!