Energiezuinigheid is hot! Niet alleen omdat de regering je stimuleert hierover na te denken tijdens het bouwen van een nieuw huis….

Ook voor een duurzame toekomst zullen we met z’n allen zuiniger om moeten gaan met energie. We maken de wereld een stukje mooier voor de volgende generatie. Maar ook het financiële voordeel op de energierekening kan natuurlijk meespelen!

Toch is het best ingewikkeld. Je hebt te maken met regelgeving; allerlei producenten die een graantje willen meepikken van de hype; steeds geavanceerdere technieken én ingewikkelde EPC berekeningen. Maar wat is wijsheid als het gaat om energiezuinig bouwen en wonen? Onze EPC-specialist, Michel de Graaf legt het stap voor stap uit!

Hoe energiezuinig moet ik zijn?

Eerder heb ik al eens geschreven over de basiscomponenten van energiezuinig bouwen. Dit waren isolatie, ventilatie, verwarming, de CV-ketel en hernieuwbare energie. Hierin is combineren en variëren eindeloos mogelijk, want er zijn in de markt steeds meer gespecialiseerde bedrijven die oplossingen aanbieden.

Ook is het mogelijk om nog energie bewuster te zijn dan de vereiste van een EPC waarde van 0,4. We hebben het dan al snel over een NulOpdeMeter (NOM) woning, BijnaEnergieNeutraalGebouw (BENG), passief bouwen of All-Electric woning. De definities van deze begrippen die in de omloop zijn, verschillen enorm. Ook is er een grijs gebied rondom de berekening op de specifieke woning en woonstijl van de bewoners.

Zo kun je extra voorzieningen treffen om bewust om te gaan met de energie die je EPC waarde nog verder dan 0,4 doet zakken. In 2021 wordt de EPC waarde aangescherpt naar de BENG indicatoren.

 

We draaien het even om;

De vraag, zoals hier boven gesteld, moet eigenlijk zijn: “hoe energiezuinig wil ik zijn.” Tegenwoordig is alles mogelijk. Alle technieken zijn op de markt om helemaal zelfvoorzienend te bouwen. Neemt niet weg dat dit een pittig prijskaartje heeft, maar je kan het zo gek maken als je zelf wil. Mijn advies is  om de mogelijkheid zeker te onderzoeken om zonder gasaansluiting te bouwen. En mocht dat kostentechnisch niet passen dan zou je altijd nog de woning zo kunnen inrichten dat het in de toekomst altijd nog mogelijk is.

Het is een feit dat we met zijn allen moeten zorgen voor een schonere toekomst. Jij kunt daaraan bijdragen door nieuw te bouwen, maar je hoeft niet “All the way” te gaan. Alleen al je eigen stroom opwekken is een enorme stap en nog erg leuk ook!