Energiezuinigheid is hot! Niet alleen omdat de regering je stimuleert hierover na te denken tijdens het bouwen van een nieuw huis…. Ook voor een duurzame toekomst zullen we met z’n allen zuiniger om moeten gaan met energie. We maken de wereld een stukje mooier voor de volgende generatie. Maar ook het financiële voordeel op de energierekening kan natuurlijk meespelen! Toch is het best ingewikkeld. Je hebt te maken met regelgeving; allerlei producenten die een graantje willen meepikken van de hype; steeds geavanceerdere technieken én ingewikkelde EPC berekeningen. Maar wat is wijsheid als het gaat om energiezuinig bouwen en wonen? Onze EPC-specialist, Michel de Graaf legt het stap voor stap uit!

Hoe isoleer ik mijn woning voor een lagere EPC?

Eerder heb ik al eens geschreven over de basiscomponenten van energiezuinig bouwen. Dit waren isolatie, ventilatie, verwarming, de CV-ketel en hernieuwbare energie. Maar hoe zet ik isolatie in om mijn huis zo energiezuinig mogelijk te maken.

De nieuwbouw woningen van tegenwoordig zijn al prima geïsoleerd. Dit komt door de spouwdikte van de muren die is vastgelegd in het bouwbesluit. Maar natuurlijk kan dat altijd beter. De meeste warmte gaat verloren via de ramen. Hier kun je daarom de meeste winst in energiebesparing behalen. Als je extra maatregelen gaat toepassen, heeft dit ook een gunstig effect op je EPC waarde. Zo kun je bijvoorbeeld triple glas en kunststofkozijnen laten plaatsen. Naast de onderhouds- en comfort voordelen, hebben kunststofkozijnen ook het voordeel dat ze duurzamer zijn en beter isoleren.

De zwakke schakel

Glasoppervlakten zijn de zwakste schakel in je thermische schil. Daarom is de isolatie van je glas een goede pijler. Tripleglas heeft ten eerste het voordeel dat de zontoetreding in het huis lager is. In de zomer dringt er minder zonnewarmte de woning binnen, waardoor de woning minder snel oververhit raakt. In de winter heb je hier iets minder voordeel van, maar dan wordt de warmte weer beter vastgehouden t.o.v. standaard dubbel glas. Gemiddeld zou dit 0,05 punten schelen op je EPC waarde bij een vrijstaande woning. Toch leuk meegenomen!

Wand isolatie

Vervolgens is er nog de mogelijkheid om de wanden te voorzien van een hogere isolatiewaarde. In de wandconstructies van de traditionele bouw is uitwijken naar een harde isolatie plaat een goede verbetering. Doorgaans wordt er nog gewerkt met minerale wol (zachte isolatie) dat is prima om aan de huidige eisen te voldoen van een Rc 4,5 m²K/W. Uitwijken naar een harde PIR isolatie plaat in dezelfde dikte zorgt voor een verhoging naar ca. Rc 6,5 m²K/W.

Vakmanschap

Erg leuk natuurlijk om extra aanpassingen, producten en afwijkende materialen toe te passen in en aan je woning, maar als deze vervolgens niet goed aangebracht worden gaat alsnog het effect de woning uit en stook je weer voor de mussen. Het is daarom erg belangrijk om goed luchtdicht te bouwen en extra aandacht te schenken aan de aansluit details. Zoals in een eerdere blog uitgedrukt: De thermische schil (isolatie) is de jas en het luchtdicht bouwen een goede ritssluiting.