We weten allemaal dat nieuwbouwwoningen energiezuiniger zijn dan oudere woningen.

Hoe nieuwer, hoe energiezuiniger. Toch? Maar hoeveel energie verbruikt een nieuwbouwwoning? En hoe vergelijkt zich dit met bestaande woningen? Om antwoord te geven op deze vragen, hebben we een klein overzicht gemaakt. Zo zie je het verschil tussen het energieverbruik van een bestaande woning en van een nieuwbouwwoning!

Gemiddeld gas- en energieverbruik

In de onderstaande tabel vind je het gasverbruik per m3, per huishouden (2 à 3 personen) in Nederland.

  Bestaande woningen Nieuwbouwwoningen
Vrijstaande woning 2516 m3 1216 m3
Twee-onder-een-kap 1733 m3 1099 m3

 

Zoals je ziet zijn nieuwbouwwoningen aanzienlijk energiezuiniger dan bestaande woningen. Het gasverbruik van nieuwbouw ligt ca. 50% lager dan het gemiddeld gasverbruik van bestaande bouw.

Doelstellingen energiezuinigheid

De overheid hecht steeds meer waarde aan duurzaamheid. Zij stelt hiervoor bepaalde doelstellingen. De huidige EPC-norm (Energie Prestatie Coëfficiënt) is gesteld op 0,4. Dat is de doelstelling voor alle nieuw gebouwde woningen sinds 1 januari 2015. De overheid streeft ernaar om alle woningen energieneutraal te bouwen. Dat betekent dus veel aanpassingen in het bouwen van een huis: verbeterde isolatie, standaard zonnepanelen, warte-terug-win-installaties, enz. enz. Op dit moment is de verwachting dat in 2020 een EPC van 0,2 verplicht gesteld wordt.