Het blijft een van de spannendste, mooiste en leukste ‘ondernemingen’ uit je leven; het bouwen van een nieuwe woning. Het begint met het verwerven van de kavel, dan komen de financiën, de keuze voor een bouwer en dan natuurlijk het ontwerpen en indelen van jullie droomhuis. Maar veel meer nog dan het ontwerpen van een huis, ben je als initiatiefnemer bezig met het vormgeven van jouw toekomstige leefomgeving. Ontwerpen stopt niet bij de voordeur!

Jouw persoonlijkheid, jouw huis

 

Het huis, jouw thuis, vormt een belangrijk kader voor jouw leven. Er wordt geslapen, gelachen, gegeten. Er worden herinneringen gemaakt, vakanties gepland, misschien wel kinderen geboren. Logisch dat dit kader moet passen bij jullie smaak en levensstijl. Het is een mooie uitdaging om alle facetten van jouw thuis bij elkaar te laten passen en op elkaar aan te laten sluiten. De tuin, de woning, het interieur kunnen best in een iets andere stijl ten opzichte van elkaar worden ingevuld, maar het is goed om ‘cultuurschokken’ te voorkomen. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen waar de meeste mensen zich van achter de oren krabben. Wat te denken van een strakke moderne hoogbouwwoning met gestreepte markiezen voor de ramen, of een kubistisch ontwerp met een romantisch houten tuinhekje ervoor…

Eigentijds

Ik wil even een uitstapje maken naar mijn eigen thuis om toe te lichten wat ik precies bedoel met het afstemmen van de verschillende onderdelen. Onze woning is gebouwd in een eigentijdse strakke stijl met jaren ’30 invloeden. Een mooie rode steen, dominant aanwezige witte bakgoot en forse kap. De gevelindeling is eigentijds en de details en toegepaste materialen zijn strak en modern. Opvallend kenmerk zijn de draaiende delen, die groen gemaakt zijn.

Wij wonen aan een historisch bomenlaantje in een hele groene omgeving. Onze tuin, zowel voor als achter, wilden wij dan ook strak, minimalistisch (onderhoudsvriendelijk!) en vooral erg groen. Geen gekleurde bloemenpracht voor ons, maar wel een inheems boompje (Drents krentenboompje) in de voortuin en blokhagen die voor mooie lijnen zorgen. In de achtertuin hebben we de vloertegels van de woonkamer door laten lopen in het terras. Zo vervaagd de overgang van binnen naar buiten. Ook hier veel groen door middel van gras, siergrassen, blokhagen, een palm en daarnaast nog een inheemse boom. Ook de houtaccenten komen zowel voor als achter, als in ons interieur voor.

Ik leef samen met een interieurblogger en stylist, dus binnen heeft zij zich vooral uitgeleefd. Ons interieur is Scandinavisch. Veel wit, gecombineerd met pastelkleuren en ook hier veel groen en houtaccenten. Kortom onze woning is eigentijds met een vleugje jaren 30, het interieur is Scandinavisch, de tuinen zijn minimalistisch met een vleugje Ibiza. Verschillende stijlen, maar met een hoop raakvlakken en terugkerende elementen. Zo zijn er nog veel meer stijlen die goed te combineren zijn, zelfs stijlen die verder uit elkaar liggen. Contrast mag, maar zorg wel voor harmonie en rust!

 

Mijn advies

Mijn advies voor iedereen die een eigen huis wil bouwen, denk goed na over alle onderdelen van jullie ‘thuis’. Huur desnoods een deskundige in, wij hebben het tuinontwerp ook uitbesteedt, we wisten niet waar we moesten beginnen! Wees ook niet bang om de tijd te nemen om het goed te doen. Het is mooi als na oplevering alles binnen 3 maanden klaar is, maar soms moet je het huis en vooral ook de tuin eerst leren kennen voordat je beslissingen kunt nemen. Waar is het licht ’s avonds het mooist? Waar zit je in de zon en waar in de schaduw? Enzovoorts… Jouw ideaalplaatje creëren is niet altijd makkelijk, maar wel altijd leuk!