Voor velen van ons is het bouwen van je eigen huis een droom die uitkomt. In die droom denk je dan aan prachtige woningen, je denkt aan nieuwe meubels, je denkt aan ruimte en comfort en je denkt aan het gelukmakende gevoel van je eigen thuis! Hate to break it to you, maar een droomhuis bouwen is ook hard werken, rommel en dingen die misgaan. Dat hoort er nu eenmaal bij. Maar gelukkig zijn er bouwbedrijven die (het meeste van) deze narigheid op zich nemen. In onze rubriek ‘van woondroom tot jouw prachthuis’ lees je meer over alle fases die je tegenkomt tijdens de bouw. Vandaag: hoe ziet het dak in elkaar?

Het dak van een nieuwbouw woning valt onder de ruwbouw van het huis. Hoe dit gebouwd wordt is afhankelijk van het soort dak. Een dak of een kap van een woning kan op meerdere manieren gemaakt worden. Zo zijn er scharnierdaken, gordingkappen, sporenkappen en platdakconstructies. Deze soorten kapconstructies verschillen wezenlijk van elkaar. In zowel het uiterlijk van de kap als de bouwkundige voordelen zijn er verschillen te herkennen. Hierdoor is de soort kap afhankelijk van de bouwtekening, maar ook van de aannemer. De bouwer kiest namelijk hoe hij werkt. Jij hebt dan weer de keuze met welke bouwer je gaat bouwen en indirect dus de kapsoort. In de praktijk zijn er echter geen kwalitatieve verschillen om het ene kapbouwsysteem boven het ander te verkiezen.

Bij het bouwen van een eigen huis denk je na over de kapconstructie van je woning. De drie meest voorkomen kapconstructies zijn:

1. Scharnierkap

Scharnierdaken worden ook wel klapdaken genoemd. Deze worden veel gebruikt bij systeembouw. In de kapconstructie zitten scharnieren in de nok van de hellende delen van het dak. De twee schuine zijden zijn met elkaar verbonden zodat het dak zich als het ware open vouwt als een boek. Dit zijn prefab elementen die vooraf in de fabriek op maat worden gemaakt. Het prefabdakelement wordt geheel opgebouwd met isolatie, verstevigingen, uitsparingen en panlatten. Dit biedt verschillende voordelen:

  • De kap wordt snel en veilig (binnen 1 dag) geplaatst
  • De binnenkant is glad en strak en hoeft niet meer afgetimmerd te worden
  • Meerdere dakvormen zijn mogelijk zoals zadeldak, stolpkap, mansardekap en lessenaarsdak

Ook de woningen van SelektHuis worden gebouwd met een schanierkap.

2. Gording- of sporenkap

Bij een huis met een gordingkap loopt de overspanning van bouwmuur tot bouwmuur. De gordingen lopen evenwijdig aan de nok en goot en dus horizontaal. De kap heeft daarom een beperkte overspanning. Bij een lange woning zijn dus een dragende binnenwand of meerdere tussenspanten nodig. Een huis met een sporenkap heeft een dak dat rust op houten balken van de nok tot de dakvoet. De sporen lopen dus horizontaal. Meestal worden deze constructies gebouwd bij traditionele bouw. Dit duurt in het bouwproces langer dan een scharnierkap. Maar er zijn ook voordelen:

  • De woning heeft autentieke details, zoals de zichtbare sporen in de nok
  • Alle dakvormen zijn mogelijk

3. Plat dak

Bij een plat dak is afschot belangrijk zodat het water goed weg kan. Dit kan met isolatie, het aanbrengen van schegstukken of door de balklaag op afschot te leggen. De isolatie wordt aangebracht op of tussen de balklaag. Voor kleine overspanning, een aanbouw, berging of garage,  is een houten constructie voldoende. Bij grotere overspanning wordt in de woningbouw meestal gebruik gemaakt van prefab betonvloeren.

Of je deze daken nu bedenkt met dakpannen of riet. Er is van alles mogelijk.