Voor velen van ons is het bouwen van je eigen huis een droom die uitkomt. In die droom denk je dan aan prachtige woningen, je denkt aan nieuwe meubels, je denkt aan ruimte en comfort en je denkt aan het gelukmakende gevoel van je eigen thuis! Hate to break it to you, maar een droomhuis bouwen is ook hard werken, rommel en dingen die misgaan. Dat hoort er nu eenmaal bij. Maar gelukkig zijn er bouwbedrijven die (het meeste van) deze narigheid op zich nemen. In onze rubriek ‘van woondroom tot jouw prachthuis’ lees je meer over alle fases die je tegenkomt tijdens de bouw. Vandaag: Wat moet ik weten over het voegwerk?

Metselwerk

De woning wordt namelijk gemetseld. Daarna moet dit metselwerk nog gevoegd worden. Het voegwerk van een huis is het zichtbare deel van de metselspecie tussen de bakstenen. Voegwerk kan op hele verschillende manieren, kleuren en uitvoeringen. De mogelijkheden voor het voegwerk van je droomhuis nemen we grofweg even door.

Vorm & Kleur van het voegwerk

De vorm en kleur van de voeg hebben een grote invloed op de uitstraling van het metselwerk en uiteindelijk dus van uw hele huis. De kleur is heel bepalend voor het uiterlijk van de woning en wordt meestal pas op de bouw bepaald. De voeger heeft door zijn ervaring en kunde een goed idee over de kleur en kan u advies geven. De kleur is ook niet bepalend voor het prijskaartje.

Typen voegwerk

Het type voeg wordt vaak wel eerder vastgelegd. Zo is er een geknipte voeg, platvol geborstelde voeg, platvol gladde voeg of een verdiepte voeg. Het ene type is bewerkelijker (en daardoor duurder) dan het ander. Bij nieuwbouw wordt veel gekozen voor een vorm van voegwerk met een platvol geborstelde voeg. Deze voeg heeft de natuurlijke uitstraling van het geborstelde oppervlak en werkt vlot. Maar ook verdiept gevoegde woningen komen veel voor. De schaduwwerking die de structuur van het metselwerk of het toegepast verband wordt zo benadrukt.  De knipvoeg, een bewerkelijke voegtype, zie je veel terug bij oudere woningen en gebouwen. De steen wordt als het ware losgeknipt van het voegwerk waardoor het voegwerk extra opvalt. Door de arbeidsintensitiveit is deze voegtype ook een stuk duurder.