Zelf een huis bouwen, spannend! Maar je wilt natuurlijk wel dat alles goed geregeld is,en dat je niet met de gebakken peren zit op het moment dat er ergens in het proces iets fout gaat. Het is niet heel gebruikelijk, maar… you never know! Gelukkig zijn daar de garanties. Eén van de belangrijkste garanties is de Woningborggarantie. Vroeger heette dit GIW. En zo’n Woningborggarantie heeft veel voordelen en sluit je af met het koopcontract bij een bouwer.

Welke garanties?

Als je een huis gaat bouwen, is het verstandig uit te zoeken welke garanties aan de woning verbonden zijn. Deze garanties bieden zekerheid en ontzorgen. Bijvoorbeeld de garantie van Woningborg. Zij zorgen dat elke bouwende Nederlander gegarandeerd goed kan wonen. Dat realiseren zij door goede financiële en technische waarborgen plùs concrete technische adviezen. De bouwbranche gebruikt deze waarborgen en adviezen om nog betere woon- en werkomgevingen te creëren met minder risico’s, gebreken en faalkosten en tegen scherpe premies. Een Woningborgcertificaat biedt veel garanties:

  • Een aannemingsovereenkomst die is opgesteld door Woningborg: minder poespas, en makkelijker te lezen.
  • De garantie tot afbouw of schadeloosstelling in geval van faillissement van de aannemer.
  • De garantie tot afwerking van opleveringspunten in geval van faillissement van de aannemer.
  • Garantie tot afwerking van gebreken/klachten na de onderhoudsperiode in geval van faillissement van de aannemer.
  • Juridische, technische en financiële screening van de aannemer.
  • Technische beoordeling van het project.
  • Controle op de bouw, onder andere door een bouwtechnische keuring.
  • Mogelijkheid tot eenvoudige en snelle geschillen beoordeling.

Veiligheid en zekerheid

Nu rijst de vraag: wat is Woningborg voor een instantie? Woningborg is een insolventie- en kwaliteitswaarborg. Normaal gesproken worden de Woningborgkosten in de modelovereenkomst opgenomen. Steekproefsgewijs worden er tijdens de bouw één of meerdere bouwtechnische keuringen gedaan. Hierbij wordt gekeken of naast de tekeningen en overeenkomsten óók in de praktijk aan de Woningborg-eisen is voldaan.

Wil je meer informatie over de Woningborg-garantie? Kijk dan even op Woningborg.