Houd jij rekening bij de boodschappen met seizoensgroente & fruit? Naast dat het een hoop geld kan schelen, bevat deze groente en fruit  meer vitaminen, mineralen en antioxidanten. En dan hebben we het niet alleen over die goede oude hollandse stamppotten. Lees onze February Food recepttips voor lekkere variaties!

Seizoensgroente

De meeste seizoensgroente ken je natuurlijk wel. De supermarkten spelen hier veel op in, door deze ook laag geprijsd onder de aandacht te brengen. Denk aan spruitjes, wortelen, spinazie, broccoli, andijvie en bloemkool.
Met al deze groentes is wel een lekkere oudhollandse stamppot of hippe variatie te bedenken. Maar ben je nou niet zo van de stamppot, dan zijn er ook genoeg andere lekkere recepten met deze wintergroenten!

Recepttips seizoensgroente

Spinazie pasta met broccoli en paprika
Kook de linguine volgens gebruiksaanwijzing. Gebruik eventueel een volkoren of glutenvrije pasta naar wens. Zorg ervoor dat je een klein beetje kookvocht bewaart van de pasta.
Roerbak de verse spinazie, broccoli en paprika en voeg een scheutje balsamico azijn toe. Als de groentes gaar zijn voeg je ook de linguine met een scheutje kookvocht toe en warm je het geheel nog even samen op.

Lekker, makkelijk & snel!

Geroosterde spruitjes met Balsamico
Wat heb je nodig? Natuurlijk spruitjes, een beetje olijfolie, zout en peper naar smaak, balsamico siroop (niet hetzelfde als azijn!) en lichtbruine basterdsuiker.

Verwarm de oven voor op 200 graden en leg de bakplaat vast klaar. De spruitjes moeten schoongemaakt en gehalveerd zijn. Leg de spruitjes gelijkmatig op de bakplaat met de platte kant naar beneden. Besprenkel ze met de olijfolie, zout en peper. Bak ze ongeveer 18 minuten of tot de bovenkant van de spruitjes lichtbruin worden. Tijd om ze om te draaien!

Heb je alle spruiten omgedraaid, dan besprenkel je ze met de balsamico en strooi je er wat bruine suiker over. Het hoeft echt maar een snufje suiker te zijn, deze helpt met het karameliseren en vlakt eventueel de intense smaak van de balsamico iets af. Zet de bakplaat weer in de oven en bak nog ongeveer 10 tot 15 minuten. Baktijden kunnen natuurlijk variëren, afhankelijk van de grootte van de spruiten.  Houd de spruitjes even goed in de gaten omdat ze heel snel van gekarameliseerd naar verbranden gaan! Eventueel kun je naar smaak de spruitjes nog garneren met wat parmezaanse kaas of geroosterde en verkruimelde pistache noten.

Seizoensfruit

Net zoals groente is ook het fruit seizoensgebonden het lekkerst! Tegenwoordig kun je gedurende het hele jaar alle soorten fruit bijna wel krijgen, maar het smaakt nooit zo lekker als wanneer je het eet in het juiste seizoen. En dat vind ook jouw lichaam. Elk seizoen heb je behoefte aan andere voedingsstoffen & vitaminen. Eet bijvoorbeeld sinaasappelen, bananen, peren, mandarijnen of een mango.

Recepttips seizoensfruit

Eigengemaakte citrusmuesli met yoghurt en Clementine
Verwarm de oven voor op 175 graden. Rasp de schil van een sinaasappel en wrijf deze in een kom door 2 eetlepels kristalsuiker tot alles goed gemengd is. Het resultaat zou een fel oranje en geurige citrus suiker moeten zijn. Meng in een grotere kom 4 kopjes havermout, anderhalve kop pecannoten, 1 theelepel zeezout en een halve theelepel kaneel. Voeg ook de citrussuiker toe. Vervolgens voeg je nog een half kopje gesmolten kokosolie toe en een half kopje ahornsiroop of honing. Meng het geheel goed door elkaar en giet het vervolgens op een bakplaat. Verdeel de muesli over de bakplaat. Bak het geheel af in 24 tot 28 minuten (bij gebruik van honing, even checken bij 22 minuten). Halverwege de baktijd de muesli voorzichtig al roerend draaien, zodat het rondom een mooie goudbruine kleur krijgt. Laat de muesli afkoelen.

Wanneer de muesli is afgekoeld kun je eventueel nog wat gedroogde cranberries toevoegen. En dan is je muesli klaar om gegeten te worden. Combineer bijvoorbeeld met vanille yoghurt en maak het af met wat stukjes Clementine voor een heerlijke vitaminebom van een ontbijt!

Handig om te weten: De muesli is in een luchtdichte container bij kamertemperatuur ongeveer 1 tot 2 weken houdbaar.

Mango Citrus Smoothie
Heb je geen tijd om even rustig te ontbijten of krijg je gewoon geen hap door je keel ’s ochtends? Probeer dan eens een smoothie! Deze smoothie zit vol vitaminen en geeft je een goede start van de dag!

Gooi een gesneden mango, 1 grote banaan, een halve kop sinaasappelsap (zo vers mogelijk 😉 ) en een halve kop melk in de blender en zet ‘m aan. Easy peasy!
Je kunt de melk eventueel vervangen voor amandelmelk of kokosmelk, waar jij de voorkeur aan geeft. Ook kun je, als je fan bent van superfoods, 1 eetlepel chia zaden toevoegen.  Giet het geheel in een glas en steek er een fleurig rietje in, drinkt zo lekker vrolijk weg!