De schuurwoning is populair! Helemaal terecht natuurlijk. Want het gebruik van natuurlijke materialen maakt de woning stoer, praktisch én tijdloos! Maar hoe ziet jouw perfecte schuurwoning eruit? 

Natuurlijk materialen

Kenmerkend voor de schuurwoning is de eenvoudige hoofdvorm, soberheid in detaillering en een mix van natuurlijke materialen. Zo ontstaat de herkenbare schuurvorm met streekeigen uitstraling. Natuurlijk is er veel aandacht voor milieuvriendelijk en energiezuinig bouwen. Zonnepanelen, drievoudige beglazing en een extra geïsoleerde schil worden veelvuldig toegepast. De liefde voor natuurlijke materialen is in bijna elk ontwerp terug te vinden. Een mix van hout, glas en metselwerk zorgt voor een stoere look & feel.

Landelijk wonen

Het platteland is steeds meer in trek. Een mooie woning op een rustig plekje in een landelijke omgeving. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, want de stedenbouwkundige– en welstandseisen in het buitengebied zijn hoog. Het ontwerp van de woning moet naadloos passen in de landelijke omgeving om het karakter van de omgeving te behouden. In een landelijke omgeving is de schuurwoning daarom een prachtige oplossing.

Typisch schuurwoning

Maar wat maakt een schuurwoning nou een echte schuurwoning? Een schuurwoning kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijk materialen en glas. Daarnaast wordt in een schuurwoning een open en warm karakter gecreëerd. Maar er zijn ook veel woonelementen die typerend zijn voor een schuurwoning!

Een veranda

Een veranda laat je optimaal genieten van het prachtige buitenleven. Bij schuurwoningen zie je daarom vaak een inpandige veranda terug komen. Robuust afgewerkt met houten balken, waardoor de
natuurlijke look ontstaat. De grote veranda die voortkomt uit een riant dakoverstek is vaak uitgevoerd met een prachtig eikenhouten gebint. Zo komen ook de natuurlijke materialen in de veranda terug.

Een uitpandige schoorsteen

Bij een schuurwoning zie je vaak een robuuste schoorsteen die aan de buitenkant langs de woning loopt. Het staat niet alleen heel stoer, je kunt onderin het rookkanaal ook twee kachels maken: één aan de buitenkant en één aan de binnenzijde. Zo kun je ’s zomers heerlijk genieten van een lange zomeravond onder de veranda met een knapperend haardvuur. Maar ’s winters lekker op een ‘berenvelletje’ voor de open haard kruipen!

Vide

Een schuurwoning staat voor openheid en transparantie. Openheid door het gebruik van glas en open constructies. Maar ook openheid tussen vertrekken en kamers. Dankzij een vide ontstaat er een ruimtelijk gevoel en worden de begane grond en verdieping met elkaar verbonden.

Ook SelektHuis bouwt regelmatig schuurwoningen, benieuwd naar het ontwerp? Klik dan hier.

Zelf een schuurwoning bouwen?