De jaren 30 bouwstijl is populair. En dat is niet voor niets. Het geeft een tijdloze uitstraling waarop je niet snel uitgekeken raakt. Ook zijn de details simplistisch en strak daardoor voor elk budget mogelijk. Verder heeft de bouwstijl alle comfort van moderne nieuwbouw woningen en toch zijn de kenmerken van een jaren 30 woning heel karakteristiek. De combinatie van strakke en vloeiende lijnen, de horizontale goten, de grote geveloverstekken en de warme gevelkleuren typeren de stijl.

Een geschiedenislesje

De jaren 30 bouwstijl komt in de literatuur ook voor onder diverse andere namen. Zo heeft het ene boek het over de Amsterdamse school en praat een ander over Art Deco of Jugendstil. Ook zijn er veel gelijkenissen met de architectuur van Frank Lloyd Wright, het traditionalisme of de Delftse School. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat de stijl geboren is in de jaren dertig van de vorige eeuw. In deze tijd was er enerzijds een behoefte aan decoratieve kunsten, terwijl anderzijds de calvinistische, sobere architectuur zijn te herkennen.

De jaren 30 bouwstijl kenmerkt zich door de nadruk op horizontale belijningen. Deze zijn terug te vinden in de dakgoten, de hoekige erkers en de forse kozijnen van deuren en ramen. Verder heeft het uiterlijk van een jaren 30 woning royale dak overstekken, een bijzondere entreepartij, mooie en gedetailleerd metselwerk en omlopende dakgootconstructies. Ook hebben de huizen vaak een hellend dak en langwerpige ramen. Aan de binnenzijde wordt er gebruik gemaakt van paneeldeuren en glad-in-lood ramen.

Nieuw leven in jaren 30 bouwstijl

Een jaren dertig woning combineert de charme van de bouwstijl van toen met het comfort van nu. Door de duidelijke karakteristieke elementen en details, is de stijl ook goed toe te passen in nieuwe ontwerpen. Een hedendaagse architect kan zowel een kleiner vrijstaand huis als een enorme villa omtoveren tot een jaren 30 paleis. De jaren 30 stijl is dus op alle woningen toe te passen: van laagbouw tot hoogbouw.