Gefeliciteerd! De knoop is doorgehakt: je gaat een eigen huis bouwen! Maar, wie gaat het huis ontwerpen? Misschien bouw je wel met behulp van een aannemer, maar het ontwerp bepaal je toch echt zélf. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een architect of ontwerper in de hand te nemen. Een architect heeft ruime ervaring met het ontwerpen en schetsen van woningen, waardoor een prachtig esthetisch plaatje ontstaat, wat perfect in de omgeving past of er juist uitspringt. Maar zelf een architect in de hand nemen, is dat nou de enige optie?

Natuurlijk is het antwoord “nee”, daar kunnen we kort over zijn. Er zijn tal van andere opties.

Optie 1: Standaard ontwerpen

Sommige aannemers hebben een heel aantal standaard ontwerpen klaarliggen. Die haal je van de plank en kunnen snel gerealiseerd worden. Een typisch voorbeeld van catalogusbouw.

Optie 2: Made by You

Andere aannemers, bijvoorbeeld SelektHuis, hebben een groot aanbod standaard woningen. Samen met de ontwerpers of architecten van het aannemersbedrijf ga je rond de tafel zitten om deze standaard woning om te toveren in je eigen paleis. Het ontwerp wordt dan volledig aangepast aan jouw wensen, waardoor van standaard echt geen sprake meer is.

Optie 3: Eigen ontwerp

De laatste optie is een eigen ontwerp bedenken samen met ontwerpers en architecten. From scratch, zoals ze dat in Engeland zo mooi zeggen. Op een leeg vel papier begint de architect of ontwerper te tekenen, en jouw wensen worden in het ontwerp verwerkt. Zo creëer je een eigen ontwerp.

Het gaat dus om de vraag: hoe anders wil je zijn? Wil je echter prachtige woning die vooral snel gebouwd is? Dan is de eerste optie geschikt voor jou. Wil je een uniek ontwerp wat niemand anders heeft? Dan zijn de laatste twee opties perfect.