Eindelijk! Daar staat ‘ie dan: jouw droomhuis. Maar dan? Misschien gaan we wat snel, maar je kunt maar beter goed voorbereid zijn op de grootste uitgave van je leven. Want wat komt er allemaal kijken bij de bouw van je woning op financieel vlak? Hoe gaat de financiële afwikkeling? En hoe hou je de financiën in de hand? Waar kun je alvast rekening mee houden?

De financiële afwikkeling van je eigen huis

Hoe gaat dat nou precies? Voordat de aannemer de nieuwbouw woning oplevert, moet er nog betaald worden. Niet iets waar je om staat te springen, maar de oplevering en sleuteloverdracht zal niet plaatsvinden als je niet alles betaald hebt. Bij de oplevering wordt er gekeken wat er nog open staat van de totale aanneemsom en worden alle eventuele meerwerknota’s verrekend.

Vaak wordt de totale aanneemsom in gedeeltes opgeknipt, die bij elke mijlpaal betaald moeten worden. De laatste termijn van het totale verschuldigde bedrag moet 24 uur voor oplevering voldaan zijn aan de aannemer. Een goede tip is om een bankgarantie te vragen van 5% van de aanneemssom. Een bankgarantie is een overeenkomst tussen jou en de aannemer. In de overeenkomst houdt de bank op schriftelijk verzoek een afgesproken bedrag uitbetaalt. Deze betaling dient als vergoeding als er iets fout gaat en biedt de zekerheid dat de aannemer de opleveringspunten tijdig en vakkundig verhelpt.

Nog meer zekerheid

Voor extra zekerheid, kun je kiezen voor een aannemer met Woningborg garantie. Mocht de bouwer failliet gaan dan dekt Woningborg dit risico. Hoe dat werkt, lees je hier.