De meeste nieuwe bouwstijl is wel de eigentijdse bouwstijl. Er is niets zo uniek als je eigen stijl. Gooi daar een hip jasje over en de eigentijdse stijl is geboren. De eigentijdse bouwstijl staat voor eigenzinnigheid, speelsheid en opvallend materiaalgebruik. Dit is zowel in het interieur als in het exterieur terug te zien.

Architectuur in de eigentijdse bouwstijl

De stijl komt voort uit de hedendaagse behoefte aan individualiteit en het uiten van je persoonlijkheid als tegenhanger van de eenheidsworst. De ontwerpen en architectuur is gewaagd, verrassend, gedurfd, tijdloos maar vooral uniek. Niet alledaagse elementen, bijzonder materiaalgebruik en variërende kleuren. Daarnaast heeft een woning in de eigentijdse stijl vele details en blijft het verrassen. Zo wordt er veel gekozen voor hout, potdekselwerk, zink, riet, metaal, stucwerk, koper, opvallende gevelvormen en sprekende kleuren. Daarnaast zie je veel kopieën van oude gebouwen in een hip en strak jasje. Je bent dus niet snel uitgekeken op zo’n inspirerende woning.

De eigentijdse bouwstijl is een brede stijl die verder gaat dan alleen huizen en nieuwbouw.  Ook kantoor bebouwing, musea en openbare gebouwen hebben de eigentijdse kenmerken. De stijl is hierdoor erg veelzijdig. De manier van bouwen zou dus ook een verzameling van meerdere stijlen kunnen worden genoemd, die zich niet in een hokje laten plaatsen. De stijl gebruikt al het goede van vroeger en geeft het een nieuwerwetse draai aan. Natuurlijk erg gedurfd, maar heeft zo het beste van vele werelden. Een stijl met niet alledaagse speelse elementen in de gevels, een energiek grondplan en vaak grote en opvallende glaspartijen. Deze eigenzinnige bouwstijl kenmerkt zich door bijzondere ontwerpen en gedurfd materiaal- en kleurgebruik.

De bouwstijl is hierdoor toepasbaar op allerlei woningsoorten; van bungalows tot hoogbouw woningen. En van schuurwoning tot villa. En van vrijstaande woning tot rijtjeswoning.