Een nieuw huis is een grote aankoop. Misschien wel je grootste ooit. Je wilt dan geen enkel risico lopen. Maar kun je de technische en financiële risico’s helemaal uitsluiten door garantie?
Er zitten natuurlijk veel haken en ogen aan nieuw bouwen, maar met een garantie certificaat speel je op safe tijdens én na de bouw van jouw droomhuis. Er zijn meerdere organisaties die garantie geven op alle gevaren die kunnen ontstaan tijdens en na de bouw. Eén daarvan is de Woningborg-garantie.
De Woningborg garantie is een zekerheid die jouw als consument beschermt, zodat je aanzienlijk minder risico loopt. De aannemer die jouw huis gaat bouwen wordt gescreent op financieel, juridisch en technisch gebied door Woningborg NV in Gouda. Hierdoor wordt de financiële draagkracht van de bouwer getoetst én dus het faillissementsrisico beperkt.
Hoe werkt de woningborg garantie?
Als je zekerheid over je nieuw te bouwen woning wilt , kun je kiezen voor een aannemer die aangesloten is bij Woningborg. Soms (lees: vaak) kan het zijn dat een hypotheekverstrekker zo’n garantie verplicht stelt.
De koopovereenkomst die je afsluit met de aannemer moet voldoen aan de eisen van Woningborg. Hiervoor wordt een modelaannemingsovereenkomst opgesteld door de bouwer. Dit is een koopovereenkomst met Woningborg-garantie. Deze overeenkomst wordt door de medewerkers van Woningborg beoordeeld op kwaliteit, consumentenrecht en juridische geldigheid. Daarna wordt de overeenkomst technisch beoordeeld. Hierbij wordt gekeken of aan alle eisen (die overigens net even hoger liggen dan de regulier bouwvoorschriften) wordt voldaan. Vervolgens wordt op de bouw steekproefsgewijs gecontroleerd of er ook gewerkt wordt volgens de bouwvoorschriften en eisen.
De garantie
Zo bouw je met de zekerheid dat:
- Je huis wordt afgebouwd bij faillissement
- De opleveringpunten worden opgelost bij faillissement
- Klachten en gebreken tijdens de onderhoudsperiode worden opgelost bij faillissement
- De aannemer juridisch, technisch en financieel betrouwbaar is
- Je huis technische beoordeeld wordt
- Een onafhankelijke partij klaar staat bij geschillen
De uitzonderingen
Niet alle risico’s voor een zorgeloze bouw zijn met een garantie regeling gedekt. Zo moet je nog letten op:
- Werkzaamheden in eigen beheer
- Infrastructurele of gemeenschappelijke voorzieningen
- Bestrating
- Groenvoorzieningen
- Tuinmuren, schuttingen en hekwerken
Geef een reactie