In de romantische bouwstijl draait het om sfeer, en één worden met de natuur. Dit wordt zichtbaar in veel dakoppervlak, natuurlijke materialen, lichte en aardse kleurgebruik. In het ontwerp van een herenhuis, villa, bungalow, boerderij of ander soort huis worden deze elementen en verhoudingen tussen de elementen gebruikt om een romantische of landelijke sfeer te creëren.

Een geschiedenislesje

In het begin van de 19de eeuw ontstond de romantische bouwstijl. Deze bouwstijl is afgeleid van de Romantiek, een periode in de geschiedenis waarbij individualiteit, liefde voor de natuur en historische belangstelling centraal stonden. Vooral de natuur speelt een belangrijke rol. De bouwstijl lijkt dan ook erg op de landelijke bouwstijl. Als je het gevoel van de romantische bouwstijl wilt ervaren, denk dan aan Engelse landschapstuinen. Deze tuinen ontstonden ook tijdens de Romantiek.

De architectuur van de romantische bouwstijl tegenwoordig

Tegenwoordig uit de romantische/ landelijke bouwstijl zich in verrassende vormen, traditionele designs en nostalgische details. De historische waarde van de bouwstijl is tijdens het ontwerpen van uw droomhuis cruciaal. In de ontwerpen van tegenwoordig worden veel romantische elementen en  aankleding gebruikt. Toch zijn alle moderne eisen, zowel regelgeving als wooncomfort, meegenomen in romantische ontwerpen van nu. Zo wordt je wooncomfort optimaal, terwijl uw romantische huis van alle gemakken is voorzien.

Aan de hand van de kavel, de eisen van de gemeente en natuurlijk jouw ideeën en wensen, kijkt een architect hoe de woning in een romantische stijl gerealiseerd kan worden. Je eigen huis krijgt zo een uniek jasje en krijgt een nieuwbouwwoning toch karakter en stijl.