Keuzes, keuzes, keuzes

Bij het bouwen van een nieuwbouwhuis komt natuurlijk veel kijken. Overal moet over nagedacht worden. Een goede bouwer of aannemer heeft natuurlijk veel kennis en ervaring in huis en kan je helpen bij veel keuzes. Zij weten wat de mogelijkheden zijn en wat in de praktijk wel of niet werkt. Maar jouw droomhuis blijft natuurlijk van JOUW huis. Daarom zijn ook vele aandachtspunten die je zelf zult moeten beslissen.

Welke bouwstijl past bij mij?

De stijl van de woning is één van deze punten. Wil je een moderne woning? Of heb je liever een landelijk huis? De stijl is gelijk een hele belangrijke keuze, want het karakter van de woning bepaalt ook vervolgkeuzes. Gelukkig kunnen we je het wel een stukje makkelijker maken.

De eisen van de welstandscommissie

Zo is de stijl van de woning ten eerste afhankelijk van de eisen van de gemeente. Vaak heeft de gemeente vastgelegd wat er op een kavel gebouwd mag worden. Soms zijn deze regels erg ruim en mag er veel. Soms zijn de regels erg strikt en heeft de gemeente al vastgelegd in welke stijl de woning gebouwd moeten worden. Maar meestal heeft de gemeente een leidraad opgesteld waarbinnen de afmeting van het huis aan moeten voldoen. In principe staan deze eisen (bijvoorbeeld nokhoogtes en goothoogtes) de stijlkeuzes niet in de weg. Maar dit kan natuurlijk wel. Een landelijke woning bouwen, als de gemeente een platdak eist, wordt al snel lastig. Ook de ligging van de kavel is van invloed om de stijlkeuzes. Zo past een herenhuis beter aan een statige laan. En een woning met een rietenkap past beter in een landelijk gebied.

Een moodboard

Aan het begin van je nieuwbouwplannen doe je er dus goed aan om je te verdiepen in wat je mooi vindt. Het werkt dan erg praktisch om een aantal voorbeelden te verzamelen. Deze kun je verzamelen in een moodboard. Dit moodboard kun je meenemen in je zoektocht naar een kavel. Heb je al een kavel? Neem dan ook de omgevingsfoto’s op in je moodboard.

Jaren 30

Jaren 30 woningen

Meer over jaren 30 woningen

Landelijk

Landelijke woningen

modern

Moderne woningen

Meer over moderne woningen

Heb je nog meer inspiratie nodig voor je moodboard?

Stel je moodboard samen